VIDEO/nakon jučerašnjih otkaza radnicima

Nikšić u ‘Zraku’: Firme s perspektivom ne treba da životare! Stav stečajnog upravnika je neprihvatljiv, želimo spasiti ovu kompaniju

Biznis Klub13.06.23, 13:05h

Nikšić u ‘Zraku’: Firme s perspektivom ne treba da životare! Stav stečajnog upravnika je neprihvatljiv, želimo spasiti ovu kompaniju
V.d. direktora Edin Čano rekao je da je stečajni upravnik radncima jučer uručio otkaze koji nisu validni i nemaju broj ugovora, te da otkaz nije potpisao niti jedan radnik, kao i to da će nastaviti raditi

 

 

 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas su održali  sastanak sa predstavnicima  uprave i sindikata  privrednog društvu "Zrak“ d.d. Sarajevo, povodom aktualne situacije u tom preduzeću.


Sastanak je uslijedio nakon što je stečajni upravnik preduzeća “Zrak” Sarajevo u ponedjeljak naložio  da se svi radnici odjave sa ugovora o radu i prijave na biro. 


Vlada Federacije BiH je na prethodnoj sjednici usvojila zaključak o preispitivanju  osnovanosti pokretanja stečajnog postupka u firmi "Zrak".


Nakon današnjeg sastanaka u kompaniji, premijer Nikšić je kazao da je u Ministartsvu energije, rudarstva i industrije u Federalnoj vladi planiran sastanak sa stečajnim upravnikom kojem će prisustvovati predstavnici firme, direktor, predsjednik sindikata i advokat.


Najavio je da će Vlada FBiH sutra na svojoj sjednici ponovo imanti i informaciju kada je u pitanju "Zrak".


- Uputićemo  dopis prema Kantonalnom sudu. Informacija koju smo dobili potpuno je neprihvatljiva, da čekamo novembar mjesec da se ljudi odluče o žalbi. Do tada je niezvjesno šta će biti od firme i u kom pracu će se to razvijati. Insistirat ćemo da se žalba riješi u zakonskom roku koji je, kako smo upoznati, 15 dana. Ne možemo utjecati na to kakva će odluka biti, ali Vlada će  svojim dopisom Kantonalnom sudu jasno reći svoj stav - kazao je Nikšić.


Navodi da je neprihvatljivo na koji način je firma dovedena u ovakvu situaciju.


- Po tome što smo danas čuli ovdje, ne mogu da vjerujem kako se dovodimo u ovakvu situaciju da firme koje imaju perspektivu, koje imaju mogućnost da rade, koje  imaju ugovre, u namjenskoj industriji, da danas životare i da je otvoren stečani postupak. Upoznati smo da 'Zrak' ima ugovor sa austrijskom kompanijom vrijedan nekih 324.000 KM. Za mene je neprihvatljiv stav stečajnog upravnika. U svakon slučaju daćemo sve od sebe da probamo spasiti kompaniju i svako radno mjesto - kazao je Nikšić.

 

 

 


I resorni ministar Vedran Lakić je ponovio da je opredjeljenje Ministarstva, kao i Vlade FBiH, da se firma spasi i da ide u bolju budućnost.


V.d. direktora  firme  "Zrak" Edin Čano kazao je da je stečajni upravnik u ponedjeljak donio  bjanko potpisane oktaze, bez broja ugovora, nepotpisane, te da po njemu ti ugovori nisu validni.


- Bez obzira na to  radnici će nastavaiti da rade.  Vlada je danas iskazala želju da pomogne. Nadamo se da će u nerednom preriodu raditi na tome da što prije dođe do realizacije pomoći, kao bi mogli nastaviti realizaciju ugovora sa firmom iz Austrije koja nam je izašla u susret i produžila rok za isporuku - kazao je Čano.


Naveo je da je trenutno  najbitnije da Vlada uputi dopis Kantonalnom sudu, koji bi trebalo da riješi  žalbu u što hitnijem roku, u  drugoj polovini juna.


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još