NAKON EKSPLOZIVNOG RASTA, ZAPALI U KRIZU

Mamili zaposlenike velikim zaradama, sada pljušte otkazi: Kompanija HTEC i u BiH otpušta ranike

Biznis Klub14.06.23, 09:43h

Mamili zaposlenike velikim zaradama, sada pljušte otkazi: Kompanija HTEC i u BiH otpušta ranike
Preuzeli su više kompanija u svijetu, a samo u Bosni i Hercegovini dvije, obje prošle godine - WaySeven u Banjaluci i Mistral Technologies u Sarajevu

 

 

 


Srpska tehnološka kompanija HTEC sa američkom adresom, koja ima razvijeno poslovanje i u Bosni i Hercegovini, dijeli otkaze, požalili su se zaposlenici ove kompanije u Srbiji i BiH, izvještava Indikator.ba.


Navodno je podijeljeno više stotina otkaza u Srbiji, a manji broj otkaza zadesio je i diviziju u BiH, kako se odnedavno zove podružnica koja je nastala preuzimanjem sarajevskog Mistrala.


Kako navode radnici menadžment nudi zaposlenicima sporazumne raskide ugovora, a velikom broju slučajeva otkaze dobijaju i stariji programeri.


Zaposlenici nagađaju o razlozima krize u koju je zapao HTEC uz različite navode.


Poznato je da je grupacija, koja svoje usluge pruža klijentima iz Silicijske doline i Evrope, proteklih nekoliko godina imala eksplozivan rast uz akvizicije.


Preuzeli su više kompanija u svijetu, a samo u Bosni i Hercegovini dvije, obje prošle godine - WaySeven u Banjaluci i Mistral Technologies u Sarajevu.


Poslovanje u BiH je nedavno objedinjeno pa Mistral nosi naziv HTEC d.o.o. Sarajevo, dok je podružnica u Banjaluci ukinuta.


HTEC je, kako navode ljudi iz sektora, mamio zaposlenike većim zaradama, ali sada ih otpušta.


HTEC Group je posljednjih godina prikupio investicije u vrijednosti od 124,2 miliona eura, što mu je omogućilo da vodi ekspanzivnu politiku razvoja. Da li su se pritom preforsirali i zbog toga našli u problemu nije poznato, kao što nije jasno ni kolika je dubina krize u kojoj su se našli.


HTEC Group su 2008. godine osnovali Aleksandar Čabrilo i Dušan Kosić, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.


Grupacija posjeduje urede na 29 lokacija širom svijeta, a sa pridruživanjem kompanije Mistral imala je više od 600 uposlenih u Bosni i Hercegovini i preko 2000 na području Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Holandije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.


HTEC Group postao je 100-postotni vlasnik Mistrala u septembru prošle godine, a njegov osnivač Mersed Čamdžić zadržao je poziciju direktora. 

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Ilustracija)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još