OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE

'Mostar reciklira': Eko Život, Grad Mostar i JP Deponija potpisali Memorandum o saradnji

Biznis Klub07.06.23, 13:21h

'Mostar reciklira': Eko Život, Grad Mostar i JP Deponija potpisali Memorandum o saradnji
Memorandumom sve strane učesnice se obavezuju da će projekat provoditi zajedno sarađujući u duhu dobrih partnera, a sve u cilju promocije ekoloških standarda u cilju poboljšanja stanja oblasti očuvanja okoliša i životne sredine

 

 

Eko život d.o.o. Tuzla, Grad Mostar i JP Deponija d.o.o. Mostar danas su potpisali su Memorandum o međusobnoj saradnji.


Predmet Memoranduma o saradnji je definisanje saradnje između navedenih strana po osnovu realizacije projekta „MOSTAR RECIKLIRA“, s ciljem da se unaprijedi stanje oblasti upravljanja ambalažnim otpadom u Gradu Mostar.


Projekat nudi održivo rješenje za zbrinjavanje ambalažnog otpada i pruža mogućnost Gradu Mostar da ispuni svoje zakonske obaveze, kako nalaže Zakon o upravljanju otpadom FBiH.

 
Cilj projekta će se postići realizacijom aktivnosti:


- Uspostavljanje sistema za upravljanje ambalažnim otpadom;

- Reciklažu ambalažnog otpada koji se prikupi u Gradu Mostar;

- Podizanje svjesti građana.


Memorandumom Eko život se obavezuje da će obezbijediti uslove za funkcionisanje sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u skladu sa principima zaštite okoliša, važećim zakonskim propisima i međunarodnim standardima. Operater će po potrebi izvršiti ulaganje u potrebnu infrastrukturu te prikupljeni otpad poslati na reciklažu i na taj način spriječiti deponovanja otpada na deponiju te njegovo ponovno iskorištenje. Organizovat će se edukacije lokalnog stanovništva o značaju selektivnog odvajanja ambalažnog otpada te prednosti reciklaže od prikupljenih sirovina.
 

Grad Mostar pružit će podršku projekta kroz osiguranje lokacija za reciklomate i razvoj projekta Zelenih otoka.
 

JP Deponija redovno će servisirati i održavati reciklomate i zelene otoke te redovno prazniti i voditi evidenciju o prikupljenim količinama ambalažnog otpada.
 

Memorandumom sve strane učesnice se obavezuju da će projekat provoditi zajedno sarađujući u duhu dobrih partnera, a sve u cilju promocije ekoloških standarda u cilju poboljšanja stanja oblasti očuvanja okoliša i životne sredine.

 

(DEPO PORTAL/ad)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!