od 1. augusta

Njemačka priznaje vozačke iz BiH, tek se očekuje odliv vozača

Biznis Klub07.06.23, 09:32h

Njemačka priznaje vozačke iz BiH, tek se očekuje odliv vozača
Kako kaže, vozača sa D kategorijom je najteže dobiti, zato što njihovo školovanje najduže traje, te smatra da je apsurdno u ovom vijeku čekati da neko napuni 24 godine da bi bio vozač autobusa

 

I Dejan Mijić, predsjednik Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS, kaže da je sada ozvaničeno, no da je godinama unazad veliki odliv vozača, prenose Nezavisne novine.

 

- Već imamo problem, jer Nijemci godinama povlače veliki broj vozača, a to će se i nastaviti u narednom periodu - naglasio je Mijić.

 

No, on ističe da je potrebno hitno mijenjati zakonske regulative, kako bi školovani vozači mogli već sa 18 godina imati vozačku dozvolu.

 

- Ono što je naš najveći problem jeste to da se za zanimanja vozača školuju momci i djevojke koji nakon toga nemaju vozačku dozvolu. Oni dobiju diplomu vozača, a nemaju dozvolu i to treba hitno promijeniti, te je neophodno da se za vrijeme školovanja završi obuka te da se pripremi sve, kako bi mogli pri navršavanju 18 godina da polažu vozački ispit. Potrebno je ukinuti ta ograničenje te da se nakon navršenih 18 godina omogući polaganje vozačkih ispita za sve kategorije, a time bi se obezbijedilo da ljudi koji su se odlučili i usmjerili da budu vozači po zanimanju, mogu odmah početi da rade, a ne kao što je sad, da moraju nakon završene srednje škole čekati pet-šest godina da bi mogli ostvariti uslove za vozača", ističe Mijić.

 

Kako kaže, vozača sa D kategorijom je najteže dobiti, zato što njihovo školovanje najduže traje, te smatra da je apsurdno u ovom vijeku čekati da neko napuni 24 godine da bi bio vozač autobusa.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još