Kajganić svjedočio protiv Kajmaković

'Iz Europola su nam rekli da se desilo nešto strašno, sumnjali su da od nje cure informacije iz Skyja'

Front26.05.23, 18:30h

 'Iz Europola su nam rekli da se desilo nešto strašno, sumnjali su da od nje cure informacije iz Skyja'
Kajganić je ustvrdio kako on nikada nije lično tražio da se bilo kakav materijal kopira

 

Na Glavnoj raspravi u disciplinskom postupku protiv tužiteljice Diane Kajmaković provedena je faza izvođenja dokaza, a danas u svjedočili glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić i tužilac Džermin Pašić, dok je tužilac Mirza Hukeljić svjedočiti na narednom ročištu, prenosi Raport.

 

Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti Dianu Kajmaković, suspendovanu zamjenicu glavnog tužioca, po tri tačke disciplinske tužbe – za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

 

Na pitanje glavne disciplinske tužiteljice Alene Nadarević-Kurspahić kako se postupalo sa materijalom iz aplikacije Sky, Kajganić je kazao da je odlučio formirati tim koji će pratiti Sky te da je i Dijana Kajmaković bila dio tog tima. Dodao je kako je pored nje, tada je u timu bilo još pet tužilaca.

 

Kajganić objasnio kako je formiran tužilački tim za Sky


- Tužilački tim nije imao zvaničnog šefa, ali je nominalno Kajmaković bila koordinator tima u smislu da je raspoređivala predmete po regijama iz kojih dolaze lica koja su se spominjala u informacijama koje su nam dolazile iz Skyja. Kada dođe informacija za predmet koji nije formiran, Kajmaković ga je dodjeljivala tužiocu u odnosu na to iz koje regije dolaze osobe koje se spominju u Skyju.

 

Tužilaštvo do tada nije imalo iskustva sa aplikacijama poput Skyja i nismo znali kako se organizirati. Sve je rađeno u dogovoru. Tužiteljica Kajmaković je vodila računa da predmeti budu jednako raspoređeni među tužiocima i da niko nije ni izuzet ni preopterećen -  kazao je Kajganić.

 

Istakao je da su se informacije koje dođu vezane za predmet koji je već formiran, prosljeđivale postupajućem tužiocu. Kajganić je rekao da, kada se predmet da tužiocu, onda je on autonoman i on komunicira sa policijskim agencijama.

 

- Kada su tek počele dolaziti informacije iz aplikacije Sky, Europol ih je BiH dostavljao putem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, dakle putem zaštićenih kanala. Koliko se sjećam, prve informacije koje smo dobili bile su vezane za ubistva sarajevskih policajaca.

 

Kako je počeo dolaziti veliki broj informacija, a u cilju da budemo efikasniji, odlučio sam zadužiti tužioce Džermina Pašića, Dubravka Čamparu i Dijanu Kajmaković da odu u Haag na sastanak sa Europolom, kako bi uspostavili kontakt tačku i kako bi olakšali dolazak informacija iz Skyja do Tužilaštva BiH. Na tom sastanku je Tužilaštvo dobilo podršku od tima Europola i dogovorena je saradnja -  rekao je Kajganić tokom svjedočenja.

 

Pojasnio je kako Sky funkcionira po principu pinova te da postoji jedan pin za jednu osobu, koji se može tražiti jednom. Kako bi olakšali rad, dogovoreno je da treba uspostaviti spisak pinova za sva lica i tu evidenciju je vodila Dijana Kajmaković.

 

- To je urađeno zbog preglednosti i da bismo imali smjer traženja informacija za određenje pinove. Od tog trenutka, traženje informacija od Europola ide preko Dijane Kajmaković. Kada dođe informacija iz Sky aplikacije, Kajmaković evidentira pinove i predaje materijal koji je stigao policijskoj agenciji na dalju analizu - kazao je Kajganić.

 

Je li kopirala podatke iz Skyja?


Na pitanje tužiteljice Kurspahić-Nadarević da li ima saznanja da li su se kopirali CD-ovi koji su stizali u Tužilaštvo, Kajganić je kazao da on nije imao nikakvih dodira s tim i da je sve išlo preko Kajmaković. Dodao je kako je ta procedura uspostavljena kako bi BiH kao država bila ozbiljnija pred Europolom. Kajganić je ustvrdio kako on nikada nije lično tražio da se bilo kakav materijal kopira.

 

- Na drugi sastanak u Europol išao je drugi tim tužilaca, ali je Dijana Kajmaković bila s njima. Tada su iz Europola rekli da Tužilaštvu BiH više ne mogu davati više informacije iz Skyja jer se desilo ‘nešto strašno’. Ja sam dobio informaciju da Europol sumnja da iz Tužilašatva BiH cure informacije i da je navodno jedna od osoba u koju sumnjaju Dijana Kajmaković. Zatim sam poslao pismo Europolu u kojem sam im se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i zatražio sam da se nastavi komunikacija i da se informacije nastavljaju razmjenjivati sa policijskim agencijama.

 

Pozvao sam Kajmaković i rekao joj da postoji priča da iz Tužilaštva cure informacije i da je ona osumnjičena. Rekao sam joj da donese sav materijal koji je kod nje, a vezan je za Sky aplikaciju. Kajmaković je dostavila materijale i CD-ove. rekao sam joj da će se komunikacija sa Europolom odvijati preko policijskih agencija. Tada sam smatrao da mi je Kajmaković dostavila sve podatke, ali pretresom njenog sefa u kancelariji nađeni su dodatni materijali koje mi nije dostavila - rekao je Kajganić.

 

Precizirao je i kako ga je neko iz MUP-a KS obavijesti da se u Sky aplikaciji spominje Dijana Kajmaković.

 

- Kajmaković je bila upoznata s tom informacijom, došla je kod mene i rekla da su stigle neke informacije. Rekao sam joj da nema potrebe da o tome razgovaramo, te da ću djelovati po zakonu ako bude potrebe za povlačenjem nekih poteza.

 

Iz MUP-a KS su mi kasnije dostavili materijal koji pokazuje da se Kajmaković spominje u Sky aplikaciji i tada sam Kajmaković udaljio iz tima tužilaca koji se bave Skyjem. Više nije imala ni pristup u CMS predmetima koji imaju veze sa Sky i Anom aplikacijama - kazao je Kajganić.

 

Dalje čitajte na linku.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još