OŠTRE KRITIKE

Sivro poručio ministrici Hoti-Muminović: (Ne)svjesno ste prekršili zakon i ugrozili radnička prava

Front22.05.23, 10:26h

Sivro poručio ministrici Hoti-Muminović: (Ne)svjesno ste prekršili zakon i ugrozili radnička prava
Sindikat traži da ministrica odmah ispravi svoje greške i da Sindikat počne poštivati kao socijalnog partnera jer je to obavezna raditi po Zakonu i Kolektivnom ugovoru.

 

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, na čelu sa predsjednikom Saudinom Sivrom uputio je saopćenje ministrici predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naidi Muminović - Hota, u kojem se navodi da je, svjesno ili ne, prekršila zakon i ugrozili radnička prava.

 

U saopćenju se navodi da je Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju ministricu nedvosmisleno i izričito obavezao da prilikom donošenja svih akata koji tretiraju problematiku iz nadležnosti sindikata, provodi konsultacije sa sindikalnim predstavnicima.

 

- Kolektivni ugovor koji ste, kao ministrica, dužni poštovati, jasno je propisao da se rad radnika zasniva na zakonu i podzakonskim aktima kojima se reguliše predškolski odgoj i obrazovanje, osnovni odgoj i obrazovanje, nastavnim planovima i programima, pedagoškim standardima i normativima koji se primjenjuju za rad ustanova i općim aktima ustanova, u čijem donošenju i utvrđivanju učestvuje Sindikat. Osnovnim školama ste 19. maja 2023. godine dostavili akt – Informaciju i u prilogu sedam odluka koje se odnose na profil i stručnu spremu radnika u okviru Pedagoških standarda i općih normativa i nastavnih planova i programa - stoji u saopćenju.

 

Radnicima osnovnih škola koji rade na radnim mjestima samostalnog referenta za plan i analizu nejasno je zbog čega se isto radno mjesto s opisom poslova koji su isti u srednjim školama po Odluci Vlade Kantona Sarajevo zove saradnik za finansijske i računovodstvene poslove.

 

- Nama u Sindikatu nije nejasno jer Vi, kao ministrica, evo već godinama ne poduzimate ništa po pitanju neusklađenosti pravnih propisa iz Vaše nadležnosti i permanentno ignorišete prijedloge i zahtjeve Sindikata po tim pitanjima. Dugogodišnji nastavnici koji rade na pozicijama nastavnika tehničke kulture i osnova tehnike s diplomama mašinskih inžinjera se pitaju kako su preko noći Vašom odlukom postali nestručni i ko će raditi te poslove kada na desetine tih naših kolega s diplomama mašinskih inžinjera dobije otkaze ili ne budu mogli konkurisati za posao u školskoj 2023/2024. godini? Mi se ne pitamo jer znamo da Vi, kao ministrica, uporno ignorišete dopise i zahtjeve Sindikata za održavanje sastanaka na kojima bi zajednički pokušali riješiti probleme nedostatka nastavnika - navodi se iz Sindikata.

 

 

Sindikat upućuje oštre kritike ministrici zbog činjenice da uopće nije konsultovala niti zatražila pozitivno mišljenje od Sindikata za sve tri odluke koje se odnose na profil i stručnu spremu nastavnika, koje su sastavni dio nastavnih planova i programa, te konstatuje je Muminović - Hota prekršila Zakon i Kolektivni ugovor, te ugrozila prava radnika.

 

Sindikat traži da ministrica odmah ispravi svoje greške i da Sindikat počne poštivati kao socijalnog partnera jer je to obavezna raditi po Zakonu i Kolektivnom ugovoru.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još