PRIPREME ZA KONGRES

SDA bira predsjednika: Hoće li stranka dobiti novog lidera? Izetbegović odgovara...

Front19.05.23, 18:25h

SDA bira predsjednika: Hoće li stranka dobiti novog lidera? Izetbegović odgovara...
Na kongresu održanom 26. maja 2015. za predsjednika SDA izabran je Bakir Izetbegović, i na čelu stranke ostao do danas

 

 

Predsjedništvo SDA predložit će Glavnom odboru da Kongres na kojem će se birati novo stranačko rukovodstvo bude održan u oktobru.

 


Glavni odbor koji donosi konačnu odluku zasjedat će 27. maja. Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nedavno je izjavio kako će biti kandidat za lidera SDA na predstojećem stranačkom kongresu.


Na upit može li se onda očekivati da ostane predsjednik stranke, Izetbegović je kazao:


– Vjerovatno. Mislim da to ide u tom smjeru. Bez obzira na to što bi ovi koji su pocijepali probosanski blok, sada isto učinili i sa SDA.


Osim Izetbegovića, za sada je o eventualnoj kandidaturi za prvog čovjeka SDA progovorio samo državni zastupnik Šemsudin Mehmedović.


– Pozicija predsjednika SDA se određuje na kongresu. Ima procedura ko kandidira za predsjednika, ima procedura ko bira predsjednika. Da li će se neko drznuti i imati hrabrosti da me kandidira, vidjet ćemo. Ako me zaduže članovi SDA, neću se buniti. Neću odbiti dužnost koju mi povjeri društvo, ali se neću ni laktati – rekao je Mehmedović za politicki.ba.


Do oktobra 2001. godine predsjednik SDA bio je Alija Izetbegović. Na tada održanom kongresu povukao se sa te pozicije, a za predsjednika je izabran Sulejman Tihić.


Četvrti kongres je održan 26. maja 2005. godine. Za predsjednika SDA ponovo je izabran Sulejman Tihić. Osim Tihića kandidat je bio i Elmir Jahić.


Četiri godine poslije delegati su svoj glas opet dali Tihiću. Tada je za protivkandidate imao Bakira Izetbegovića i Adnana Terzića. Na čelu stranke je ostao sve do svoje smrti jer mu je ta pozicija potvrđena i na stranačkoj Konvenciji 1. februara 2013. godine.


Na kongresu održanom 26. maja 2015. za predsjednika SDA izabran je Bakir Izetbegović, a kandidati su osim njega bili Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović.


Izetbegović je pobijedio i na kongresu održanom 14. septembra 2019. godine. Tada je bio jedini kandidat, te je glasanje obavljeno javno, za razliku od svih prethodnih kongresa gdje je glasanje, u skladu sa Statutom, bilo tajno s obzirom na to da je bilo više kandidata.

 

 

(Hayat/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još