OŠTRO PORUČUJE

Ministar Helez najavom zaintrigirao javnost : 'U narednim danima će se desiti stvari koje...'

Front19.05.23, 09:09h

Ministar Helez najavom zaintrigirao javnost : 'U narednim danima će se desiti stvari koje...'
- Što se tiče državne imovine, ona se ne zove entitetska, ona je državna i to i Dodik zna. Ne želim uopšte da polemišem s Dodikom, ali kao ministar odbrane poručujem svakom ko god pokuša da otcijepi bilo koji dio Bosne i Hercegovine, naići će na žestok odgovor države - istakao je Helez

 

Gost emisije Polis, bio je Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDP-a.

 

Za emisiju govorio je prvenstveno o najvažnijim dešavanjima u našoj državi, o poplavam koje su zadesile Krajinu, o trenutnom stanju u Oružanim snagama u Bosni i Hercegovini, kao i realiziciji planova na putu integracije u NATO savez.

 

Mnogo se ovih dana polemisalo o iznosu sredstava koje je Vlada BiH izdvojila za saniranje štete prouzrokovane poplavama u Unsko-sanskom kantonu, nakon čega je Helez jasno istakao da se iz rezerve sredstava nije moglo izdvojiti više.

 

- Mi smo  imali sjednicu, iz rezerve smo izvukli maksimum koji smo mogli. Ja bih volio da možemo izdvojiti 20 miliona, a ne 2 miliona. Jednostavno, iz rezerve nismo mogli izvući više - rekao je Helez na početku razgovora.

 

Dalje navodi kako su Oružane snage BiH, kao jedni od prvih subjekata koji bi izašli na teren kada je riječ o poplavama, u potpunosti spremni.

 

Kaže kako je narod Bosne i Hercegovine human, te da nema sumnje da će se prikupiti velika svota novca. Međutim, izražava i svoju zabrinutost jer ponekad novac ne dođe u ruke onih kojima je zaista potreban.

 

Jučer je Zoran Tegeltija imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, čemu se u skorijoj prošlosti protivio SDP. Kao potpredsjednik SDP-a, Helez je u Polisu odmah rekao kako je njegov udio u odlučivanju i dogovaranju mali, jer mu je fokus na aktivnostima koje obavlja kao ministar odbrane.

 

- Potpuno sam isključen iz SDP-a u procesu dogovaranja, radim posao koji je veoma zahtjevan, za cilj mi je napraviti pomak u ministarstvu odbrane. Ja samo podignem ruku u Vijeću ministara. Ništa mi nije rečeno - rekao je Helez.

 

Bez obzira na to, Helez kaže da je BiH država svih njenih naroda, te da nije važno ko obavlja određenu funkciju, dokle god je obavlja kvalitetno.

 

- Moje je da gledam ko ima reference, a ukoliko Tegeltija ne bude radio kako treba, smijenit ćemo ga - kaže Helez.

 

Donedavno je u BiH bilo aktuelno i pitanje državne imovine, popraćeno Dodikovim prijetnjama secesijom.

 

Ministar Helez na to kaže sljedeće: “Što se tiče državne imovine, ona se ne zove entitetska, ona je državna i to i Dodik zna. Ne želim uopšte da polemišem s Dodikom, ali kao ministar odbrane poručujem svakom ko god pokuša da otcijepi bilo koji dio Bosne i Hercegovine, naići će na žestok odgovor države. Ovo nije 19`92., mi znamo kako se to radi. Mi smo ovdje i jedan od zadataka Oružanih snaga, prema Ustavu, jeste da štite suverenitet Bosne i Hercegovine.”

 

Govoreći o samim Oružanim snagama, Helez je spomenuo i činjenicu da je od njegovog dolaska na poziciju ministra odbrane, došlo do povećanja plate u OSBiH, te da sada vojnik Oružanih snaga ima platu kao asistent na fakultetu. Također, povećan je i budžet OSBiH i to na 90 miliona KM.

 

Njegov rad kao ministra odbrane će svakako biti i NATO integracije.

 

- Danas je većini država cilj ući u NATO. Dobro bi bilo da cijeli Zapadni Balkan uđe u NATO. BiH je zemlja koja je pod posebnom prismotrom, međutim naš ulazak zavisi od 30 država, zato nama treba lobiranje. Moje aktivnosti su 40% vani, a ostatak unutar BiH. U narednih nekoliko dana će se desiti neke stvari koje će zaštiti Bosnu i Hercegovinu. Neka se građani ne brinu, sve smo sgurniji u smislu stabilnosti -  poručio je Helez.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 68

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još