HISTORIJSK IZBORI

Ko će na čelo države: Turska se priprema za drugi krug glasanja

Front15.05.23, 07:56h

Ko će na čelo države: Turska se priprema za drugi krug glasanja
Treći kandidat, Sinan Ogan, dobio je 5,28 posto glasova

 


 

Treći kandidat u Turskoj rekao da će podržati opoziciju ako ne ponude ustupke Kurdima

 

13:40 - Sinan Ogan, turski nacionalistički predsjednički kandidat koji je završio treći na izborima u nedjelju, rekao je da može podržati glavnog opozicionog kandidata Kemala Kilicdaroglua u drugom krugu samo ako pristane da ne ponudi nikakve ustupke prokurdskoj stranci.
 

Ogan je osvojio 5,2 posto u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju. Predsjednik Tayyip Erdogan, koji je predvodio nakon nedjeljnog glasanja, i Kilicdaroglu će učestvovati u drugom krugu koji je zakazan za 28. maj.
 

- Konsultovaćemo se sa našom biračkom bazom za našu odluku u drugom krugu. Ali već smo jasno stavili do znanja da su borba protiv terorizma i vraćanje izbeglica naše crvene linije - rekao je Ogan, koji je dobio 5,2 posto glasova, za Reuters u ponedeljak.
 

Muhasilović: Erdogan ostvario dobar rezultat, očekujem njegovu pobjedu u drugom krugu

 

11:30 - Rezultat prvog kruga turskih predsjedničkih izbora mogao bi se shvatiti kao iznenađenje. Iako su mnoge ankete predviđale tijesan rezultat, odnosno da bi opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu mogao pobijediti, Recep Tayyip Erdogan je ostvario dobar rezultat, kazao je u razgovoru za Fenu profesor sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Jahja Muhasilović.

 

Nakon 97,95 posto prebrojanih glasova, državna novinska agencija Anadolija je izvijestila da Erdogan ima 49,34 posto glasova, u poređenju sa 44.99 za njegovog glavnog rivala Kemala Kilicdaroglua, što znači da niko nije pobijedio u prvom krugu. Treći kandidat, Sinan Ogan, dobio je 5,28 posto glasova, prema Anadoliji.
 

Muhasilović smatra da je bilo kontraproduktivno to što su neki mediji na Zapadu otvoreno navijali za Kilicdaroglua, u smislu da je to otjeralo glasače od njega i približilo ih Erdoganu.
 

- To je malo povezano sa unutarnjom politikom, ali i sa mentalitetom turskog naroda koji ne gleda baš blagonaklono prema miješanju u unutranje prilike - rekao je on. 
 

Muhasilović kaže da je za Erdogana ovo dobar rezultat i njegova pretpostavka je da bi on mogao pobijediti u drugom krugu iz razloga što osim što ima ovu blagu prednost, što će treći kandidat, Sinan Ogan, odnosno njegova baza podržati Erdogana, jer opoziciona koalicija od šest stranaka je bila dosta blaga prema Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), koja vodi gerilski rad protiv Turske duže od četiri decenije. 
 

Kada je u pitanju odnos Turske prema Bosni i Hercegovini, Muhasilović smatra da će u slučaju pobjede opozicije, što se sada čini malo vjerovatnim, doći do pada interesovanja, odnosno da se neće nastaviti u ovom obimu proaktivna vanjska politika prema BiH i Balkanu.
 

- Naravno, i u opoziciji gledaju uglavnom sa simpatijama na BiH. Mislim da bi oni preuzeli dio infrastrukture koju je Erdoganobva stranka izgradila tokom posljednje dvije decenije, ali neće biti one proaktivna vanjske politike iz razloga što su oni i rekli da neće voditi vanjsku politiku kakvu je Erdogan vodio, nego da će se više pridružiti zapadnom bloku. Tako da bi se mogao osjetiti pad angažmana Turske ukoliko pobijedi opozicija - zaključio je Muhasilović. 
 

Jahja Muhasilović je vanredni profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Doktorirao je međunarodne odnose na Atatürk institutu za modernu tursku historiju na Bogazici univerzitetu i magistrirao historiju na Istanbul Univerzitetu u Turskoj. Stručnjak je u oblasti turske vanjske politike, meke moći i javne diplomatije.

 

08:27 - Turska se u ponedjeljak priprema za drugi krug izbora po prvi put nakon što je dramatična noć pokazala da predsjednik Recep Tayyip Erdogan vodi ispred svog sekularnog rivala, ali nije uspio osigurati pobjedu u prvom krugu.

 
Erdogan je zvučao trijumfalno kada je izašao pred masu pristalica nešto poslije ponoći kako bi proglasio da je spreman da predvodi zemlju još pet godina.

 

Skoro potpuni rezultati najvažnijih izbora u Turskoj u njenom postotomanskom periodu pokazali su da Erdogan - na vlasti od 2003. godine i neporažen na više od deset nacionalnih glasanja - nije dostigao potreban prag od 50 posto.

 

- Svim srcem vjerujem da ćemo nastaviti da služimo svom narodu u narednih pet godina - izjavio je 69-godišnji čelnik uz veliko klicanje mase.

 

Također je kazao da su njegova islamističkka vladajuća stranka i njeni ultranacionalistički saveznici, osvojila jasnu većinu u parlamentu.

 

Podaci državne novinske agencije Anadolija pokazuju da je Erdogan dobio 49,4 posto glasova.

 

Opozicioničelnik Kemal Kilicdaroglu zaostaje s 45, posto - što je razočaravajući rezultat nakon što su kasne predizborne ankete pokazivale da je on u vodstvu, prenosi AFP.

 

 

07:56 - Ni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ni njegov glavni suparnik nisu osigurali 50 posto glasova potrebnih za pobjedu na izborima, pokazali su preliminarni rezultati izbora, što je povećalo izglede za drugi krug glasanja.

 

Državna novinska agencija Anadolija izvijestila je o projekcijama zasnovanim na 97,95 posto prebrojanih glasova, pokazujući da Erdogan ima 49,34 posto glasova, u poređenju sa 44,99 posto za glavnog opozicionog kandidata Kemala Kilicdaroglua.

 

Treći kandidat, Sinan Ogan, dobio je 5,28 posto glasova, navodi Anadolija, što povećava izglede da će njegovi glasovi odlučiti i krajnjem ishodu na izborima u drugom krugu. Na Twitteru je napisao da je drugo glasanje "sasvim moguće" i da su "turski nacionalisti i ataturkisti na ključnoj poziciji za ove izbore".

 

Nedjeljna utrka predstavlja najveći izazov do sada turskom lideru Erdoganu.

 

On se suočava sa ekonomskim preprekama i kritikama da su posljedice razornog zemljotresa od 6. februara pogoršane lošim nadzorom nad gradnjom i velikim naporima spasavanja.

 

Trenutno je u toku prebrojavanje preostalih glasova.

 

(FENA/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još