na stadionu Koševo

Sarajevo i Željezničar večeras igraju 149. vječiti derbi, pobjeda nosi plasman u Evropu

Sport12.05.23, 10:11h

Sarajevo i Željezničar večeras igraju 149. vječiti derbi, pobjeda nosi plasman u Evropu
Pravdu na ovom susretu dijelit će Irfan Peljto, najbolji bh. arbita

 

Sarajevo i Željezničar večeras od 20 sati na stadionu Koševo igraju 149. po redu vječiti derbi, prenosi Faktor.

 

Sarajevo je trećeplasirani tim Premijer lige sa 48 bodova, Željo je na četvrtom mjestu sa dva boda manje. Ova dva tima će se uz Široki Brijeg i Velež boriti za plasman u Evropu.

 

Treći je ovo ovosezonski duel timova iz glavnog grada BiH, a u prethodna dva nije bilo pobjednika.

 

Prvi meč na Grbavici završen je rezultatom 2:2, a drugi je završen bez pogodaka 0:0. Vrijedi istaknuti da je Sarajevo zbog radova na najvećem bh. stadionu najvećeg rivala ugostilo u Trening-centru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici.

 

Mirza Varešanović večeras neće voditi Bordo tim s klupe zbog crvenog kartona koji je dobio u prošlom kolu na gostovanju Sarajeva u Banjoj Luci protiv Borca.

 

- Jako bitna utakmica i za jednu i za drugu ekipu, ne samo zbog rezultata već i rezultatski. Očekujem pravi derbi, pravu utakmicu, utakmicu velikog značaja, borba za Evropu i nadam se da će sve proteći fer i korektno. Očekujemo spremni ovaj derbi, nažalost nismo nastavili našu seriju. Utakmica u Banjoj Luci nas je još više približila. Idemo na pobjedu da što prije osiguramo izlazak na evropsku scenu i tako ćemo se postaviti od prvog minuta - kazao je trener Sarajeva u najavi meča.

 

Nermin Bašić, šef struke Željezničara, istakao je da očekuje tešku utakmicu.

 

- Imam veliko poštovanje prema Sarajevu. Ekipa je u nekom tranzicijskom periodu, ali mislim da taj period prelaze. Vidi se na terenu u drugom dijelu sezone gdje prave rezultat. Očekujem jako tešku i bitnu utakmicu za obje ekipe. Ovaj derbi nije samo derbi, on daje jaču težinu. Tabela pokazuje da je utakmica jako bitna i za Evropu - kazao je Bašić.

 

Što se tiče igračkog kadra, u redovima Bordo tima susret će zbog suspenzije propustiti Muharem Trako, dok će u redovima Plavih izostati Edin Cocalić (suspenzija) i Marin Galić (povreda).

 

Pravdu na ovom susretu dijelit će Irfan Peljto, najbolji bh. arbitar.

 

U dosadašnjih 148 odigranih derbija Plavi su uspješniji i imaju 46 pobjeda. Sarajevo je slavilo 44 puta, dok je 58 susreta završeno bez pobjednika.

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!