Ministar obrazovanja Branko Ružić tokom podnošenja ostavke

'Suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutješnim roditeljima nastradale djece doživotno ću nositi na duši'

Front08.05.23, 07:57h

'Suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutješnim roditeljima nastradale djece doživotno ću nositi na duši'
Po Zakonu o vladi, ostavku koju podnese ministar premijer upućuje predsjedniku Narodne skupštine, a parlament, na prvoj idućoj sjednici, ''bez rasprave prima k znanju da je ministar podnio ostavku i time mu prestaje mandat

 

Srbijanski ministar obrazovanja Branko Ružić podnio je u nedjelju ostavku, navodeći da to čini ''u svjetlu kataklizmične tragedije'' u školi ''Vladislav Ribnikar'' u kojoj je 13-godišnji učenik u srijedu ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio još šest učenika i nastavnicu.

 

- Podnosim neopozivu ostavku na položaj ministra obrazovanja u Vladi Republike Srbije - naveo je Ružić na Twitteru i objavio kopiju dopisa s jučerašnjim datumom koji je uputio predsjednici vlade Ani Brnabić.

 

Ružić se ranije u nedjelju upisao u Knjigu žalosti, otvorenu u školi ''Vladislav Ribnikar'' odajući počast ubijenima.

 

On je u tekstu ostavke naveo kako, u smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao ''odgovoran i odgojen čovjek'' podnosi neopozivu ostavku na dužnost ministra obrazovanja i da je to, kako je naveo, ''jedina racionalna i časna odluka u ovim okolnostima''.

 

Ružić je naveo i da je premijerka ''upoznata sa činjenicom'' da je ostavku ponudio istog dana kada se dogodila tragedija u OŠ ''Vladislav Ribnikar'' u Beogradu.

 

- Ostavka je osobni, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima, a u našoj regiji vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi -  naveo je Ružić, prenosi Hina.

 

On je naglasio da ''još jednom u neizrecivom bolu'' izražava najdublje saučešće najmilijima ubijenih, ''da mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikada ne ponovi''.

 

- Dramatične slike događaja iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutješnim roditeljima nastradale djece doživotno ću nositi kao pečat na duši -  poručio je Ružić.

 

Po Zakonu o vladi, ostavku koju podnese ministar premijer upućuje predsjedniku Narodne skupštine, a parlament, na prvoj idućoj sjednici, ''bez rasprave prima k znanju da je ministar podnio ostavku i time mu prestaje mandat''.

 

(Fena/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još