DANI KANTONA KS/ PREDSTAVA KOJA JE IZNERVIRALA MILORADA DODIKA

Spektakl „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ ponovo na sceni BKC-a

Kultura07.05.23, 12:29h

Spektakl   „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ ponovo na sceni BKC-a
Ovo je prva velika pozorišna produkcija JU BKC KS koja je svoju premijeru imala prošlog ljeta. Predstava je dobila niz pozitivnih reakcija, ali je bila i jedan od glavnih povoda da se o bosanskom Kralju Tvrtku više puta oglasi Milorad Dodik, kao i historičari iz RS-a i Srbije,, koji ne priznaju autentičnu bosansku povijest i identitet, a čiji je jedan od najveći protagonista upravo kralj Tvrko I Kotromanić

 

 


Teatarski spektakl „Ljetopis o Kralju Tvrku“ igrat će se ovih dana ponovno na Velikoj sceni JU BKC
 

Prvo igranje bit će organizirano kao javna generalna proba za publiku u ponedeljak (08.05) u 11h, dok je naredno igranje zakazano isti dan u 20h.

 

Predstava igra i  u utorak u 11h i namjenjena je učenicima sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

 

Zbog ograničenog kapaciteta dvorane besplatne ulaznice za ovu predstavu, koja se dešava u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo, mogu se preuzimati na portirnici JU BKC KS (Branilaca Sarajeva 24.) radnim danima od 10 do 19 sati, a vikendom od 10 do 16 sati.

 

Predstava je nastala po istoimenom romanu Jasmina Imamovića, reditelj je Dino Mustafić, dok je dramatizaciju uradio poznati dramski pisac Željko Hubač. 

 

kralj-tvrtko2


Tekst se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao. Predstava je istovremeno i melodrama o privatnom životu Kralja Tvrtka.

 

Autorsku ekipu projekta, osim Dine Mustafića i Željka Hubača, čine renomirani umjetnici iz BiH: dramaturg predstave Emina Omerović, scenograf Osman Arslanagić, kostimograf Amra Zulfikarpašić, dok je muziku komponovao Damir Imamović. 

 

U predstavi igraju poznati bh. glumci: Muhamed Hadžović, Aldin Omerović, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča i Enes Salković.

 

Projekat je nastao uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta KS i drugih partnera i sponzora.

 

Produkciju projekta vode JU "Bosanski kulturni centar KS" i UG „Scena“, dok su producenti projekta Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

 

Ovo je prva velika pozorišna produkcija JU BKC KS koja je svoju premijeru imala prošlog ljeta.  Predstava je dobila niz pozitivnih reakcija, ali je bila i povod da se o bosanskom Kralju Tvrtku više puta oglasi Milorad Dodik, kao i historičari iz RS-a i Sbrije, koji ne priznaju autentičnu bosansku povijest identitet čiji je jedan od najveći protagonista urpavo bio Tvrko I Kotromanić.

 

Predstava je izabrana u ovogodišnji zvanični program Pozorišne igra BiH u Jajcu.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još