NAKON STRAŠNIH DEŠAVANJA U SRBIJI

Profesor Popadić: 'Krivi su TV programi sa kriminalcima i ratnim zločincima, a ne video-igre'

Front06.05.23, 14:08h

Profesor Popadić: 'Krivi su TV programi sa kriminalcima i ratnim zločincima, a ne video-igre'
- Kult oružja postojao je u bivšoj Jugoslaviji, generalno na Balkanu jer ne može se proslaviti Nova godina ili vjenčanje, a da se ne zapuca. Imamo tu vrstu kulta oružja, a onda su se nagomilali ratovi, a kamoli da se ne nagomila oružje - rekao je

 


Srbija se zbog dva strašna masakra našla u središtu pažnje svjetskih medija. Neki od njih pišu da je u Srbiji puknula brana koja je zadržavala nasilje, dok drugi podsjećaju da se u toj zemlji punoj oružja, često veličaju ratni zločinci.

 

Što se događa u Srbiji, što je do toga dovelo i kako se boriti s do jučer nezamislivom eskalacijom oružanog nasilja, u središnjem Dnevniku HTV-a  govorio je  Dragan Popadić socijalnim psihologom i profesorom na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

 

- Ne znaju se još uvijek uzroci, ali posljedice su jasno vidljive. Građani su duboko uznemireni i prisutna je ogromna tuga i suosjećanje s nastradalima. To je opća atmosfera koja u Srbiji vlada, rekao je. 

 

Istaknuo je kako su jedan od vidljivijih generatora nasilja - mediji.

 

- Ne mislim tu na filmove ili videoigrice s nasilnim sadržajem, već na programe koji se emitiraju na nacionalnim frekvencijama, gdje se direktno popularizira nasilje, gdje su gosti ratni zločinci i kriminalci, gdje se njeguje jezik mržnje koji dostiže nevjerojatne razmjere - istaknuo je profesor Popadić.

 

Rekao je i da je zapanjen podacima na koliko visokom mjestu je Srbija po količini oružja. 

 

- Kult oružja postojao je u bivšoj Jugoslaviji, generalno na Balkanu jer ne može se proslaviti Nova godina ili vjenčanje, a da se ne zapuca. Imamo tu vrstu kulta oružja, a onda su se nagomilali ratovi, a kamoli da se ne nagomila oružje - rekao je. 

 

Na pitanje je li realna najava Aleksandra Vučića da će se Srbija praktički kompletno razoružati, rekao je kako ne zna koliko će to biti realno.

 

- Jedna svrha tih izjava je da se umiri građane. Ljudi u ovakvim situacijama posežu i žele da se posegne za restriktivnim mjerama i u tome vide sigurnost. Takve mjere služe za umirivanje građana, a vidjet ćemo koliko su realne - rekao je Popadić.

 

- Našli smo se u situaciji da se nasilje udomaćilo u različitim sferama našeg života i sada ga je teško eliminirati. Teško je eliminirati snažne generatore nasilja - medije, jezik mržnje. Pritisak javnosti je relativno slab, ali trenutno tu silu vidim kao nekoga tko može dovesti do promjena - zaključio je profesor Popadić.

 

Dalje čitajte na linku.

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još