'bilo bi mu dobro da razgovara sa mnom'

Schmidt otkrio zašto je htio zvati Đokovića, te poručio: Dodik bi se mogao iznenaditi...!

Front04.05.23, 09:52h

Schmidt otkrio zašto je htio zvati Đokovića, te poručio: Dodik bi se mogao iznenaditi...!
URS-u žive tri konstitutivna naroda i Ostali. Isto kao i u Federaciji. I treba mu hitno staviti do znanja da ne može ići samostalnim putem i praviti sam za sebe stvari koje nisu u okviru evropskih standarda

 

 

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, prošle je sedmice svojom odlukom pomogao Federaciji BiH da nakon osam godina dobije Vladu. Reakcije se ne stišavaju, a predsjednik RS-a Milorad Dodik je rekao da se u tom entitetu neće poštivati onaj dio Schmidtove odluke koji se odnosi na kupovinu glasova i izmjenu Krivičnog zakona BiH. 

 

- Imam prilično malo mogućnosti da razgovaram sa gospodinom Dodikom. Jučer sam, recimo, razmišljao da li bi se mogao uvesti neki posrednik za naše razgovore, pa da to bude Novak Đoković, ali... Da se uozbiljimo: ovdje je riječ o zakonu koji izborne manipulacije i prevare stavlja pod pasku krivične odgovornosti i sankcija. I baš me zanima kako će gospodin Dodik objasniti da prevara na izborima u RS-u ne treba biti krivično djelo? Jedino što mogu reći je da ne potcjenjuje moju odlučnost, kazao je Schmidt za Oslobođenje te poručio: "Ja nisam ovdje samo zbog Federacije BiH nego i zbog RS-a i zbog ljudi koji tamo žive".

 


- Mnogo mi je draže da ne moram donositi odluke, da ne moram uraditi ono što oni trebaju. Ali, želim reći još jednom: izborne krađe, zaštitu bosanskog jezika i Bošnjaka u RS-u ne možemo ostaviti po strani. Ovo nije usmjereno specijalno protiv gospodina Dodika, ali gospodin Dodik mora znati da on nije sam na svijetu i da ne mogu svi igrati onako kako on svira. Izabran je da bi služio svom narodu. A u RS-u žive tri konstitutivna naroda i Ostali. Isto kao i u Federaciji. I treba mu hitno staviti do znanja da ne može ići samostalnim putem i praviti sam za sebe stvari koje nisu u okviru evropskih standarda. Uostalom, neka posmatra s kim ja sve razgovaram mimo njega. Možda bi i za njega bilo bolje kada bi ipak sa mnom razgovarao. Ako bi to uradio, sigurno bi spriječio da doživi nekoliko iznenađenja, istakao je visoki predstavnik u BiH.

 

Cijeli intervju sa Christianom Schmidtom možete čitati u današnjem printanom izdanju Oslobođenja. 

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 83

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još