Mediji u Velikoj Britaniji pišu

Liz Truss u centru skandala: Bivša premijerka partijala u državnoj vili, pronađeni i tragovi kokaina

Front01.05.23, 18:04h

Liz Truss u centru skandala: Bivša premijerka partijala u državnoj vili, pronađeni i tragovi kokaina
Novine navode da su članovi osoblja dvaput pronašli tragove bijelog praha u sobi za igre, nakon noći u kojima je Truss zabavljala goste

 

 

Bivša britanska premijerka Liz Truss našla se u centru nevjerovatnog skandala. Naime, vlada novog premijera Rishija Sunaka od nje je zatražila da plati više od 12.000 funti (oko 13.600 eura) nakon nestanka predmeta, uključujući bademantile i papuče, iz državne vile za odmor.
 

Bivšoj premijerki kabinet je poslao račun za razdoblje prošlog ljeta kada je koristila imanje Chevening kako bi se pripremila za svoju kratkotrajnu administraciju.


Daily Mail javlja da su zvaničnici rekli Truss da mora platiti za stvari koje su nestale tokom njenog boravka u kući te za hranu i vino koje su ona i njeni suradnici tamo konzumirali.
 

Razlog je to što su troškovi nastali iz stranačkih političkih razloga, a ne zbog državnog posla.
 

Glasnogovornik Liz Truss rekao je za The Mail on Sunday da ona osporava račun. Zatražila je “tačnu fakturu” prije nego što će ga pristati podmiriti, prenosi Novi list.
 

Liz Truss još je bila ministrica vanjskih poslova kada se u augustu okupila s bliskim saradnicima u kući iz 17. stoljeća. No, smatrala je da je dovoljno daleko ispred Sunaka u utrci za vodstvo torijevaca da počne planirati pobjedu.
 

Chevening je kuća sa 115 soba smještena na 3500 hektara u blizini Sevenoaksa u Kentu. Nju je ostavio naciji 1967. sedmi grof Stanhope. Od 1981. obično se stavlja na raspolaganje ministru vanjskih poslova.
 

Nakon što je u septembru pobijedila u utrci za vodstvo torijevaca, Liz Truss izdržala je samo 45 dana na dužnosti premijerke nakon što je mini-proračun za smanjenje poreza koji je predstavio njen kancelar za finansije, Kwasi Kwarteng, poslao tržišta u slobodan pad.


Izvor Daily Maila je rekao:
 

“Liz je u Cheveningu održavala sastanke sa svojim užim krugom. Oni su se često pretvarali u večernje zabave”.
 

Uredu kabineta je osoblje u kući reklo da su predmeti poput ogrtača, pa čak i papuča nestali tokom tog razdoblja. Zamolili su je da pokrije troškove.


“Također su se usprotivili ideji da bi porezni obveznici trebali platiti račun za ono što je zapravo bio niz ljetnih zabava. Rekli su da ona za to duguje više od 12.000 funti”, navodi izbor.
 

Ministarski kodeks kaže da ako ministar ugošćuje stranačke ili političke događaje u rezidencijama, to bi trebalo biti o njihovom vlastitom trošku ili o trošku njihove stranke.
 

U decembru je The Guardian objavio da su u Cheveningu nakon zabava pronađeni tragovi za koje se sumnja da su droge klase A, točnije kokain. Za to je Truss rekla da je “kategorički neistinito”.


Novine navode da su članovi osoblja dvaput pronašli tragove bijelog praha u sobi za igre, nakon noći u kojima je Truss zabavljala goste.
 

Radnici su tvrdili da su prašak testirali štapićem koji mijenja boju u kontaktu s kokainom. Kažu da su dobili pozitivan rezultat.
 

Otkako je u oktobru napustila Downing Street kao premijerka s najkraćim stažem u historiji , Truss držala je govore. Naplaćivala je i do 65.000 funti po nastupu. Pisala je i članke gurajući svoj program smanjenja poreza.
 

Za svoj pad okrivila je “usklađene napore međunarodnih aktera koji se protive našem planu za privredni rast”.
 

Planira se ponovno kandidirati za zastupnicu u South West Norfolku na sljedećim izborima. Prijatelji sugeriraju da još uvijek gaji nadu u potpuni politički povratak.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!