strpljivo čeka svojih pet minuta

Ko je Erdoganov zet Selcuk Bayraktar i zašto ga zovu turskim Elonom Muskom?

Front30.04.23, 19:08h

Ko je Erdoganov zet Selcuk Bayraktar i zašto ga zovu turskim Elonom Muskom?
Bayraktar nije spasilački radnik. Nije čak ni član turske vlade. On je suvlasnik turske odbrambene kompanije Baykar

 

 

 

Proizvođač dronova Selcuk Bayraktar je promijenio način modernog ratovanja, a pojedini ga nazivaju turskim Elonom Muskom.


Spekuliše se da bi mogao da krene stopama svog punca i stići do vrha turske politike.

 

Nekoliko dana poslije zemljotresa 6. februara, Selcuk Bayraktar stajao je ispred gomile ruševina u zoni katastrofe. Izgledao je iscrpljeno i tužno. Više od pedeset hiljada ljudi preminulo je u katastrofi, a stotine hiljada su izgubile domove. Na snimku koji je Bayraktar objavio na Twiteru, obećao je da će izgraditi 1000 novih domova i 2000 smještajnih objekata za žrtve, prenose „Vijesti“.


Bayraktar nije spasilački radnik. Nije čak ni član turske vlade. On je suvlasnik turske odbrambene kompanije Baykar. Letelice na daljinsko upravljanje koje proizvodi ta kompanija stekle su određeni kultni status u Ukrajini jer su pomogle vojsci te zemlje da odbiju rusku agresiju na početku rata. Jedan ukrajinski vojnik im je čak posvetio pop pesmu, a kijevski zoološki vrt je bebu lemura nazvao Baykar.

 

Njegovo obraćanje turskoj javnosti nakon zemljotresa ostavilo je utisak kao da želi odgovornost. Bayraktar je oženjen Sumeyom Erdogan, najmlađom kćerkom turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, zbog čega mnogi smatraju da bi mogao biti u poziciji da naslijedi punca na funkciji turskog lidera.


U tekstu „Vijesti“ podsjećaju da je nakon 20 godina na vlasti, ovo prvi put da će se Erdogan ozbiljno plašiti da možda neće biti izabran na izborima 14. maja. Opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu je trenutno, prema svim istraživanjima, u prednosti.


Međutim, nezavisno od ishoda izbora, Erdogan je već najavio da će ovo biti posljednji put da se kandiduje, a posmatrači vjeruju da on traži nasljednika kojem može predati kormilo. Njegova djeca nemaju realne šanse da budu izabrana na funkciju iz raznih razloga, a Berat Albayrak, muž njegove najstarije kćerke Esre, nije se proslavio na dužnosti ministra finansija. Upravo zbog toga, fokus je sada na Bayraktaru, čije ime se sve češće pominje u debati oko Erdoganovog nasljednika. Na pitanje o tome u nedavno emitovanoj televizijskoj emisiji, Bayraktar je spekulacije odbacio kao “tračeve”.

 

Kompletan prilog čitajte ovdje

 

(Vijesti, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još