NEMAJU ODOBRENJE POLICIJE

SDA pozvala članstvo na antizapadne proteste ispred Parlamenta FBiH

Front28.04.23, 11:28h

SDA pozvala članstvo na antizapadne proteste ispred Parlamenta FBiH
Za današnji skup ispred zgrade Parlamenta FBiH nisu izdate dozvole MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije, odnosno, održavaju se bez njihove dozvole. Ovaj riskantni potez vrha SDA bit će sigurno veliki sigurnosti izazav

 

Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je članove, simpatizere i sve građane da se u petak u 13:30 sati pridruže protestima ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine gdje će se pola sata kasnije održati sjednica o formiranju Vlade FBiH


Kako su naveli u pozivu, ovim protestom žele iskazati protivljenje odluci visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom se, kako kažu, “suspenduje Ustav FBiH, ignoriše izborna volja Bošnjaka i pokušava nametnuti neustavna Vlada FBiH”.

 

sda-poziv-na-demostracije


Također, redakciji N1 javila se građanka iz Tuzle koja tvrdi da joj je putem SMS poruke pristigao isti ovakav poziv na proteste, a naziv pošiljaoca je SDA BiH (fotografija ispod).
Kazala nam je i to da nije samo ona primila ovakvu vrstu poruke već da se isti poziv uveliko dijeli na društvenim mrežama.


Također, važno je istaći da za današnji skup ispred zgrade Parlamenta FBiH nisu izdate dozvole MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije, odnosno, održavaju se bez njihove dozvole.


Današnji skup se održava bez dozvole MUP KS i FMUP-a.


Shodno tome, ovi protesti bit će veliki sigurnosni izazov.


Podsjetimo, Schmidt je jučer donio odluku kojom se omogućava formiranje Vlade FBiH.


Danas će za ovaj sastav Vlade Parlament glasati o imenovanju, a ubuduće ukoliko u roku od 30 dana predsjednik i potpredsjednici FBiH ne postignu saglasnost o imenovanju vlade, bit će dovoljan potpis jednog predsjednika i jednog potpredsjednika, a nakon toga će odlučivati o tom prijedlogu Parlament.


(N1/DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 71

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još