GUBITNIK DANA/SEMIR EFENDIĆ

Lider SBiH, umjesto premijerske fotelje, na putu političke marginalizacije

Front28.04.23, 10:39h

Lider SBiH, umjesto premijerske fotelje, na putu političke marginalizacije
Umjesto toliko željene premijerske fotelje u Kantonu Sarajevu ili Vladi Federacije BiH, Efendić stigao na rub sa kojem može, kao mnogi njegovi predhodnici iz SBiH, ići samo u daljnju političku marginalizaciju.



Po svemu sudeći, Semir Efendić je najveći gubitnik trenutne političke drame u Sarajevu.


Svojim političkim kalkuliranjima ostao bez svega u Vladi FBiH, upitna je i budućnost njegovih ministara u Vladi Kantona Sarajevo. 


Pored toga, Trojka je izglasala Efendićevog čovjeka za gradonačelnika Brčkog, a načelni je dogovor i da ga podrži za načelnika Općine Novi Grad. Sada je sve to pod velikom upitnikom .


Igrajući  duplu igru, naletio je na mindersku priču iz SDA i obećanjima koja su mu data.


Prema informacijama „Raporta“, reis i trenutni advokat SDA Kavazović je, zajedno sa Izetbegovićem bio ponudio Efendiću poziciju premijera FBiH, ukoliko podrži da SDA okupi većinu.
Sve u ime bošnjačkog jedinstva pod kapom SDA. Navodno je Efendiću dato na razmišljanje da se SBiH ujedini sa SDA ili da se vrati on i njeki njegovi kadrovi.


Prema tim izvorima, Izetbegović je čak ponudio Efendiću da uđe u utrku za predsjednika SDA, te da bi se on mogao čak i povući. Malo je to vjerovatno s obzirom na to da je sam Izetbegović prije nekoliko dana najavio da očekuje da će ga SDA kandidirati ponovo.


Očito je da je Efendić, mada svako ozbiljan u Sarajevu zna ne treba, povjerovao Izetbegović i njegovom advokatu Kavazoviću.


Efendić se preračunao i u jednoj drugoj stvari – reis Kavazović nema više tu političku moć, jer dobar dio političke javnosti kod Bošnjaka ne želi utjecaj IZ-a na političke procese. 


Ta vremena su već prošlost, samo to ambicioznom Efendiću još niko nije rekao.


Tako je, umjesto toliko željene premijerske fotelje u Kantonu Sarajevu ili Vladi Federacije BiH, došao na rub sa kojem može, kao mnogi njegovi predhodnici iz SBiH, ići samo u daljnju političku marginalizaciju.

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još