OVE GODINE PUNO SKROMNIJE

Prvi maj postaje luksuz, cijene 'zapaprile' meso za tradicionalni roštilj: Koliko ćete morati izdvojiti za kilogram ćevapa?

Biznis Klub27.04.23, 11:32h

Prvi maj postaje luksuz, cijene 'zapaprile' meso za tradicionalni roštilj: Koliko ćete morati izdvojiti za kilogram ćevapa?
Osim loše vremenske prognoze, planove većine mogle bi pokvariti i visoke cijene namirnica koje nas iznova iznenađuju

 

 

Bliži se Prvi maj, međunarodni praznik rada, piše Hayat.

 

Običaj je da se proslavi u krugu porodice i prijatelja. Osim loše vremenske prognoze, planove većine mogle bi pokvariti i visoke cijene namirnica koje nas iznova iznenađuju.

 

Da se inflacija odražava na svaku poru života, tako i na proslavu prvog maja dokaz su proizvođači i prodavci prehrambenih proizvoda koji kažu da je euforije pred praznike sve manje. Razumljivo je to, kaže vlasnik mesnice, s obzirom da je prvi put pileće meso skuplje od teletine. Za kilogram ćevapa potrebno je izdvojiti i do pet maraka više nego ranije.

 

- Domaće klanje imamo, međutim mi smo nekad bikove plaćali polutka nas izlazila oko 7,5 – 8 km međutim sada su 12,5 – 13 km, ćevapi nekad bili 10, sad su 14 maraka. Jagnjetina je isto tako otišla gore devet maraka živa vaga, telad 10. Kad kažeš mušteriji 30 KM šnicla teleća to je bauk, a uvozne robe imate koliko hoćete – govori Samir Duškaj, vlasnik mesnice.


Za većinu građana proslava 1. maja izgubila je smisao. Kažu, loše vrijeme, nažalost ne misleći samo na vremenske prilike.

 

A da ima i onih na koje inflacija ne utiče i koji putuju na egzotične destinacije dokazuju rasprodate ponude u turističkim agencijama.

 

Tri dana zaredom letimo za Istanbul povodom prvomajskih praznika, a pored Istanbula ljeto je počelo ranije tako da svakako prva ljetnja destinacija koja se i najbrže rasprodala je Hurgada, a imamo i direktne čarter letove za Antaliju, prvi let je 28. aprila – kaže Amila Sirćo iz turističke agencije..

 

Oni sa dubljim džepom moći će priuštiti boravak van zemlje, no stvaranost većine građana je drugačija.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!