Snalazi se ko kako može

Zbog pomame za čistačicama o starijima i nemoćnima se nema ko brinuti: Dom zapošljava Filipinke i Nepalke

Biznis Klub27.04.23, 10:43h

Zbog pomame za čistačicama o starijima i nemoćnima se nema ko brinuti: Dom zapošljava Filipinke i Nepalke
Nadmetanje je otvoreno za primanje tri njegovateljice i dvije medicinske sestre. Nepalka i Filipinka bit će zaposlene na radnim mjestima njegovateljica

 

 

Ima tko hoće, kad nitko iz Hrvatske neće. To bi mogao biti slogan Doma za starije i nemoćne osobe iz Visa, koji će uskoro, u sljedećih nekoliko dana ili tjedana, odnosno kada bude dovršena sva potrebna "papirologija", zaposliti dvije njegovateljice iz "trećih zemalja" - Nepala i Filipina, piše Slobodna Dalmacija.

 

Tako će o osobama treće životne dobi koje su smještene u spomenutu ustanovu i o kojima bismo se svi morali i trebali brinuti, "glavu razbijati" žene iz Azije.

 

Na žalost, očito nitko iz Hrvatske nije zainteresiran za taj posao u Visu, jer brojne potencijalne kandidatkinje vode brigu o apartmanima i gostima iz inozemstva, odnosno u sektoru gdje se nudi veći novac, nego da se "satare" za iznos od 850 do 1000 eura mjesečno radeći u "nekom" domu za starije i nemoćne.

 

Međutim, na sreću 80 korisnika otočnog Doma, o kojima se radna snaga iz Hrvatske nema interesa brinuti, još uvijek u svijetu ima onih kojima je plaća od 850 do 1000 eura velika kao planina i koji su spremni za taj novac raditi u Hrvatskoj.

 

- Dvije godine u kontinuitetu je otvoren javni natječaj za zapošljavanje u našem Domu, ali se nitko na njega nije javio. U tom razdoblju primio sam samo između 20 i 30 poziva iz agencija koje u Hrvatsku dovode inozemne radnike.

 

Sada smo pri kraju s postupkom zapošljavanja dviju žena iz inozemstva, koje i sada rade u Hrvatskoj. Jedna radi u Zadru, a druga u Zaboku, ali bi htjele doći raditi kod nas na Vis. Čim sva papirologija bude uredna, a to očekujem vrlo brzo, one će moći početi raditi - ističe Nediljko Šimunović, ravnatelj Doma za starije osobe u Visu.

 

Nadmetanje je otvoreno za primanje tri njegovateljice i dvije medicinske sestre. Nepalka i Filipinka bit će zaposlene na radnim mjestima njegovateljica.

 

- Njihova plaća će biti između 860 i 930 eura. Uz to će imati osiguran smještaj i prehranu. Za tri preostala radna mjesta natječaj i dalje traje i moramo ga riješiti unutar 90 dana, jer ćemo, ako u tom razdoblju nikoga ne zaposlimo, morati ponoviti postupak.

 

Imali smo u svemu i sreće, jer očekujemo kako ćemo uskoro zaposliti medicinsku sestru iz KBC-a Split koja želi doći raditi na Vis - dodaje ravnatelj.

 

Prema pravilniku, o 80 korisnika na škoju trebalo bi se brinuti 10 njegovateljica i šest medicinskih sestara, a oni sada imaju ukupno osam ljudi na raspolaganju.

 

- I te zaposlenike naša glavna medicinska sestra mora rasporediti u tri smjene. Čim smo stupili u kontakt s ovim ženama iz Nepala i Filipina, a koje su do sada u Hrvatskoj radile kod privatnika, bile su oduševljene uvjetima koje im nudimo.

 

Kada sam im rekao da imaju pravo na dva slobodna dana u tjednu, da ih štiti ugovor o radu i da imaju, onog trenutka kada potpišu ugovor, ista prava kao i svi mi koji smo tu zaposleni, nisu mogle vjerovati i rekle su da odmah dolaze. Na samo spominjanje slobodnih dana su ostale iznenađene.

 

Moram istaknuti kako ćemo najdalje kroz godinu dana, u suradnji s Gradom Visom osigurati još bolji smještaj, veći apartman u koji ćemo smjestiti naše djelatnike koji iz inozemstva ili iz ostalih dijelova Hrvatske dolaze raditi na otok - zaključio je Šimunović.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!