VOJNI ANALITIČAR POJAŠNJAVA

Zbog dva generala zemlja u krvi: Šta se zapravo dešava zadnjih dana u Sudanu?

Front25.04.23, 13:56h

Zbog dva generala zemlja u krvi: Šta se zapravo dešava zadnjih dana u Sudanu?
Sudan kao socijetalno heterogena država baštini ono što i većina zemalja afričkog kontinenta - a to je nestabilnost

 

 

Sudan kao socijetalno heterogena država baštini ono što i većina zemalja afričkog kontinenta - a to je nestabilnost, istaknuo je u razgovoru za Fenu vojni analitičar Dean Džebić, komentirajući sukobe koji se vode u ovoj zemlji.

 

Trenutno se sukobljavaju zaraćene frakcije zvaničnog predsjednika generala Abdela Fattaha i pučista, odnosno Snaga za brzi odgovor generala Hamdana Dagala.

 

Džebić pojašnjava da Snage za brzi odgovor kao formacija izrasla iz građanskog rata, predstavljaju najelitniji dio sudanske armije. U pokušaja puča, prema standardnom postupku pučisti su pokušali zauzeti aerdrom u Kartumu i palaču predsjednika.

 

- Treba istaći da su Snage za brzi odgovor povezane sa grupacijom Wagner koja je radila obuku i pripremu ove jedinice koja je učestvovala u poznatom masakru tokom demonstracija 2019. godine - rekao je on.

 

Međutim, pitanje nestabilnosti Sudana nakon podjele je pitanje ko ustvari želi jedinstven i stabilan Sudan.

 

- Kina je primjerice najveći ulagač u Sudan u kojem eksploatira sva rudna bogatstva pri čemu je uložila u infrastrukturu i stvorila nepregledne željezničke i putne komunikacije. Dodatno treba istaći da su svi kineski radnici i tehničko osoblje zapravo prošli vojnu obuku i sa porodicama žive u odvojenim zajednicama. Rusija je s druge strane stari prijatelj Kartuma obzirom da je još Sovjetski savez imao eksadru mornarice u Port Sudanu, najvećoj sudanskoj luci. Za projekciju moći Ruskoj Federaciji je potrebna ta luka za prisustvo eskadre u Crvenom moru. S druge strane Kartumu su neophodne formacije Wagnera za kontrolu kritične infrastrukture u slučaju sukoba - kaže Džebić.

 

Dodao je kako su američki interesi i tradicija odnosa sa Kartumom imali svoje uspone i padove uz posebno problematičnu epizodu sa terorističkim grupacijama okupljenim oko Abu Nidala.

 

- Trenutno su Snage za brzi odgovor prihvatile primirje vatre iako su izgubili kontrolu nad aerodromom dok je napad na palaču odbijen. Prema dosadašnjoj praksi državnih udara ukoliko pučisti ne ovladaju ključnim institucijama u prvih 72 sata, sukob će se prelomiti u građanski rat koji je teško zaustaviti. Dodatno treba istaći da je ključni uzrok sukoba to što je nemoguće provesti sigurnosnu reformu koja bi Snage za brzi odgovor integrisale u strukturu Ministarstva odbrane. Zbog toga se između ostalog vode sukobi od subote. Trenutno najveća prednost vlade jeste zrakoplovstva koje djeluje po ciljevima pučista - kazao je Džebić.

 

Na kraju je istakao da je pitanje Sudana i pitanje regionalne sigurnosti i neostvarenog sigurnosnog kompleksa. Pitanje Asuanske brane na Nilu na kojoj radi Sudan uz nestabilan Sudan može producirati nove nestabilnosti na relaciji Kario-Kartum.

 

(Fena/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!