zamjerio je Bosni i Hercegovini

Dačić: 'Je li ikad bilo da nismo rekli 'teritorijalni integritet BiH'?! Ako sad neko pita - Srbija će biti suzdržana!'

Front25.04.23, 12:59h

Dačić:  'Je li ikad bilo da nismo rekli 'teritorijalni integritet BiH'?! Ako sad neko pita - Srbija će biti suzdržana!'
On je zahvalio svima koji su glasali protiv i "pokazali da su prijatelji Srbije" nabrajajući Cipar, Španjolsku, Rumunjsku, Azerbajdžan i Gruziju

 

 

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić zamjerio je Bosni i Hercegovini što je bila suzdržana tokom jučerašnjeg glasanja o nastavku integracije Kosova u Vijeće Europe (VE).

 

- Što se tiče BiH, je li bilo nekad mog nastupa da nismo rekli 'teritorijalni integritet BiH'. Sada kada netko to pita, bit ćemo suzdržani -  kazao je Dačić. Postavlja se pitanje zašto su neke države bile suzdržane i priznaju li one ili ne priznaju Kosovo, rekao je Dačić navodeći da su ga u tom smislu iznenadile Grčka i Slovačka.

 

Dačić je gostujući u programu Radiotelevizije Srbije također zamjerio i Ukrajini što je bila suzdržana, podsjećajući da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta te države u svim rezolucijama. 

 

Komentirajući jučerašnje glasanje o  nastavku integracije Kosova u Vijeće Europe Dačić je rekao da će način kako su pojedine države glasale o pokretanju procedure razmatranja zahtjeva za članstvo Kosova u VE utjecati na to kako će se Beograd u budućnosti odnositi prema njima. 

 

Dačić navodi da je "Crna Gora mogla makar biti suzdržana", ali je glasala za prijem Kosova u Vijeće Europe.

 

- Trebat će i njima nekada naš glas na koji sigurno neće moći računati - rekao je srbijanski šef diplomacije.

 

On je zahvalio svima koji su glasali protiv i "pokazali da su prijatelji Srbije" nabrajajući Cipar, Španjolsku, Rumunjsku, Azerbajdžan i Gruziju. Posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost Kosova, a glasala protiv članstva u Vijeću Europe.

 

Kako podsjeća Hina, Odbor ministara VE-a je s 33 glasa za, sedam protiv i pet suzdržanih podržao kosovsku aplikaciju i uputio je na glasanje u Parlamentarnu skupštinu te glavne europske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

 

(Fena/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 119

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još