PRILIKA I ZA BOSANCE

Pomama za stranim radnicima pred sezonu u Hrvatskoj: 'Fali apsolutno svega, a evo koji se poslovi najviše traže'

Biznis Klub21.04.23, 14:44h

Pomama za stranim radnicima pred sezonu u Hrvatskoj: 'Fali apsolutno svega, a evo koji se poslovi najviše traže'
U svakom slučaju, već krajem prošle godine počele su pripreme za sezonu, a oglasi za posao naveliko su krenuli u januaru i u februaru. Samo na riječkom području, primjerice, tražilo se 670 kuhara, a prijavila su se samo 123. Trebalo je i 1000 konobara, a prijavljeno ih je 223, tražilo se više od 600 sobarica, a na Zavodu ih je samo 50

 

 

Tradicionalno se dolaskom proljeća aktualizira priča o radnoj snazi u turizmu koje je u Hrvatskoj iz godine u godinu sve manje, piše Index.hr.

 

Nedostaje 60 hiljada radnika


Koliko tačno radnika nedostaje? Kako je za Index rekla predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić, radi se o čak 60 hiljada radnika. Razlog je to zbog kojeg se sve više zapošljavaju strani radnici.


Ove godine očekuje se još veća brojka. Govore o tome ogromne gužve koje se danima stvaraju pred policijskim stanicama u Hrvatskoj. U nepreglednim redovima stoje strani radnici koji trebaju prijaviti boravište ili pak izvaditi dokumente bez kojih ne mogu početi raditi u Hrvatskoj.

 

Ove se godine očekuje i 180 hiljada stranih radnika


Što se tiče ukupnog broja dozvola u 2022. godini, radi se o 124.121 produljenju dozvola i novih dozvola. Porast je to od  51.5% u odnosu na 2021. godinu.


O podacima u ovoj godini više riječi je bilo na okruglom stolu Zapošljavanje stranih radnika - uslovi, procedure i novosti u organizaciji HGK - Komore Zagreb. Tamo je državni tajnik u MUP-u Žarko Katić najavio kako ove godine očekuju da će biti izdano najmanje 160 hiljada dozvola za boravak i rad stranaca u Hrvatskoj. Čini to oko 10 posto zaposlenih u Hrvatskoj.

 

- Vjerojatno je da će taj broj dosegnuti i 180 hiljada -  rekao je.


Rečeno je i kako se radi na izmjeni Zakona o strancima kojima bi, među ostalim, radne dozvole mogle biti izdavane na tri godine, a ne tek godinu dana kao dosad, no te izmjene će vjerojatno biti na snazi tek na jesen.


Nudi plaću za kuhara od dvije hiljade eura, interes je slab


U svakom slučaju, već krajem prošle godine počele su pripreme za sezonu, a oglasi za posao naveliko su krenuli u januaru i u februaru. Samo na riječkom području, primjerice, tražilo se 670 kuhara, a prijavila su se samo 123. Trebalo je i 1000 konobara, a prijavljeno ih je 223, tražilo se više od 600 sobarica, a na Zavodu ih je samo 50.


Krajem marta poslodavci su  traže radnike iz svih područja - od sobara, kuhara, konobara, portira, radnika na recepciji, do barmena i spremačica, a velik broj njih je, sudeći prema informacijama na oglasima, trebao odmah početi s radom.


Tada je samo na stranici Zavoda za zapošljavanje bilo 1008 aktivnih oglasa za konobare i 795 za kuhare, od kojih se većina tražila za rad tijekom turističke sezone. Sada, dakle u drugoj polovici aprila, vidimo da se traži 2106 radnika u kategoriji ugostiteljstva i uslužnih zanimanja. Od toga je 870 konobara, 655 kuhara...


Koliko je situacija teška, govori slučaj ugostitelja iz Istre koji se za Glas Istre požalio na nedostatak radne snage. Preko oglasa  je tražio više djelatnika za svoj objekt: kuhara/icu, konobara/icu, servirku i pomoćnog kuhara/icu.


Za posao mu se, kaže, od 25 raspoloživih nezaposlenih za ta radna mjesta, sa Zavoda za zapošljavanje javilo njih četvero.

 

- Za kuhara nudim plaću od dvije hiljade eura, za konobara nešto više od hiljadu, a za servirku i pomoćnog kuhara/icu plaća je hiljadu eura - rekao je.

 

- Velike kompanije će to nadomjestiti, naći će dovoljan broj radnika, one imaju službe koje rade na tome. Ako slučajno ne bude u potpunosti pokriven nedostatak, to znači da će oni koji tu rade morati raditi intenzivnije. Više se čak ne može stvar odijeliti po zanimanjima. Nedostaje sobarica, spremačica, pomoćne radne snage u kuhinji po restoranima. Nema ni kvalitetnih kuhara. Apsolutno svega nedostaje. U samoj sezoni, u ljetnim mjesecima, plaće konobara su od 1000 eura na više. Ali to su tri mjeseca.Povećanje plaća je neophodno. Tu je i uloga države koja, recimo, za strane radnike daje benefite za one koji radnicima pružaju smještaj i hranu. Trebalo bi omogućiti i neke povlastice domicilnim radnicima - rekla je Cvitić.

 

Govori kako je u turizmu najizraženiji nedostatak radnika u hotelskim kućama jer se domicilni radnici sve više okreću privatnim iznajmljivačima koji ih plaćaju više, što čini konkurenciju hotelima, dalje čitajte na linku.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!