nakon sjednice pd parlamenta bih

Jurišić: Govorili su da je Trojka mekana i popustiljva, danas su pokazali stav i uzvratili!

Front19.04.23, 18:52h

Jurišić: Govorili su da je Trojka mekana i popustiljva, danas su pokazali stav i uzvratili!
Mi već dva mjeseca gledamo najave iz RS-a koji je krenuo od Krivičnog zakona kojim se kriminalizuju klevete, da ne govorimo o zabrani pristupa LGBTIQ populacije vrtićima i školama - kazala je Jurišić

 

 

Danas se održala šesta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Nju su napustili poslanici SNSD-a i opozicije iz RS-a. Razlog za napuštanje sjednice je zajednička izjava koju su o državnoj imovini potpisali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, ali i predsjednici parlamentarnih stranaka sa nivoa države i FBiH, među kojima su Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP), Edin Forto (Naša stranka), Nermin Ogrešević (NES) i Semir Efendić (SBiH).


Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine komentarisala je za N1 današnju sjednicu PD Parlamenta BiH.

 

“Mi već dva mjeseca gledamo najave iz RS-a koji je krenuo od Krivičnog zakona kojim se kriminalizuju klevete, da ne govorimo o zabrani pristupa LGBTIQ populacije vrtićima i školama. Donosi se cijeli niz diskriminatorskih zakona i onda ide priča o secesiji. Reakcija Trojke je bila očekivana iako su ih nazivali izdajnicima. Kada dirnete imovinu i dirnete u teritorijalni integritet i suverenitet, u tom slučaju se mogu očekivati ovakve reakcije. Najave o napuštanju institucija BiH su dolazile i ranije”, kazala je Jurišić.

 

Uprkos odlukama Ustavnog suda BiH, NSRS je usvojio Zakon o državnoj imovini, i Jurišić kaže da se  morala očekivati ovakva reakcija.

 

“Uz ovakav pritisak javnosti da se nešto uradi, a govorili su da je Trojka mekana i da popuštaju, oni su uzvratili. Principi Trojke su državna imovina i teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, kaže Jurišić.

 

Jurišić kaže da je razočarana što se danas ovako sjednica okončala i da neke bitne tačke dnevnog reda nisu usvojene, a koje se tiču ljudskih prava.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 53

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još