nije poželjna

Lidija Bradara persona non grata u Ahmićima: 'Zar ovakva osoba može voditi bilo kakve procese, a kamo li one u entitetu FBiH gdje su...'

Front18.04.23, 20:59h

Lidija Bradara persona non grata u Ahmićima: 'Zar ovakva osoba može voditi bilo kakve procese, a kamo li one u entitetu FBiH gdje su...'
Laži koje je izrekla za njemačku TV kuću prelaze granice ljudskosti i pristojnosti. Njena izjava je huškačka i tendenciozna, a posebno njeno bježanje od odgovora na pitanje o zločincu Kordiću i distanciranju od njegove uloge- navode iz Udruženja

 

 

Dok ne povuče svoje lažne izjave, predsjednica FBiH Lidija Bradara je persona non grata, saopštilo je danas Udruženje građana žrtava rata '92-95. "16. april" Ahmići.

 

"Posljednje izjave predsjednice entiteta FBiH Lidije Bradara, a u vezi uloge HVO-a u srednjoj Bosni i viktimološko-penološkog karaktera zločina u Ahmićima i Trusini, najjasnije oslikavaju višedecenijsku politiku koju HDZ provodi u Bosni i Hercegovini, a sve pod egidom zaštite bosanskih Hrvata, što je vješto upakovana floskula iza koje stoji razgradnja svih institucija i društvenopolitičkih, ekonomskih, kulturnih i drugih procesa koji su isključivo u interesu Bosne i Hercegovine, a ne Republike Hrvatske i tamošnjeg HDZ-a.

 

Izjava predsjednice entiteta FBiH za njemački javni TV servis ARD o tome da za zločine u Trusini nad bosanskim Hrvatima niko nije procesuiran, te da je taj zločin jednak onom u Ahmićima, kao i njeno bježanje od istine posebno zabrinjava.

 

Laži koje je izrekla za njemačku TV kuću prelaze granice ljudskosti i pristojnosti. Njena izjava je huškačka i tendenciozna, a posebno njeno bježanje od odgovora na pitanje o zločincu Kordiću i distanciranju od njegove uloge.

 

Jasno je da Bradara svjesno bježi od istine vezane za ekscesni zločin u Trusini u odnosu na planirani, osmišljeni i realizovani masakr sa svim elementima genocida u Ahmićima.

 

Kao namjerno neukoj i neinformisanoj osobi, predsjednici entiteta FBiH poručujemo da pročita sve presude za Trusinu i Ahmiće, uporedi biće tih krivičnih djela, sagleda penološki segment istih i tek onda stane pred kamere, jer samo tako će spasiti obraz čovječnosti.

 

Zar ovakva osoba može voditi bilo kakve procese, a kamo li one u entitetu FBiH gdje su Bošnjaci, kao žrtve genocida i UZP-a najgušće skoncentrisani, ne svojom voljom nego zločinačkom politikom Tuđmana i Miloševića koju su oni realizovali preko podaničkih politika bosanskih Srba i bosanskih Hrvata od 1992-1995., a čini se da je realizuju i danas, samo u drugom obliku?

 

Naravno da ne može. Napominjemo da se i prethodno Bradara grlila sa zlikovcima, nakon čega je opravdavala njihovu politiku, posredno amnestirajući ih odgovornosti, što je bilo dovoljnim razlozima da joj se uskrati podrška za izbor na poziciju predsjednice entiteta FBiH.

 

Zapravo, sve prethodno navedeno i ne treba čuditi kad imamo u vidu činjenicu da su politike susjedne Republike Hrvatske na čelu sa Tuđmanom, politike HDZ-a u Bosni i Hercegovini i aktivnosti HVO-a, uokvirene u projekat HZ/HRHB presudom Žalbenog vijeća ICTY-ja od 29.11.2017. jasno označene kao zločinačke, a koje su realizovane kroz udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj etničko čišćenje (što je eufemizam za genocid) Bošnjaka.

 

Stoga, dok god se ne izvini zbog svojih zlonamjernih istupa i vrijeđanja žrtava planskog, sistematski počinjenog i brutalno egalitariziranog masakra u Ahmićima u odnosu na druge presuđene zločince koje nijedan Bošnjak ni u primisli ne veliča kao ona Kordića, Bradara je za nas persona non grata.

 

Pozivamo OHR da napokon reaguje i ovakvu osobu koja amnestira zločinačku politiku HDZ-a i HVO-a 90-tih smijeni sa pozicije predsjednice entiteta FBiH", poručili su iz Udruženja.

 

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 286

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još