u Kantonalnom sudu u Sarajevu

Nakon ubistva pripadnika MUP-a KS, policajac rekao svjedoku: Ne treba dedo ništa, sve smo riješili(?!)

Front18.04.23, 15:15h

Nakon ubistva pripadnika MUP-a KS, policajac rekao svjedoku: Ne treba dedo ništa, sve smo riješili(?!)
Odgovarajući na pitanja tužiteljice Šeile Heljić, Mujezinović je kazao da je 26. oktobra 2018. godine oko 4 sata ujutro čuo pucanj, a potom i bljesak drugog pucnja

 

 


U nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženim za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, danas su u Kantonalnom sudu u Sarajevu iskaze dala dva svjedoka Tužilaštva KS-a, Mehmed Mujezinović i Nermin Meholjić.

 

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Šeile Heljić, Mujezinović je kazao da je 26. oktobra 2018. godine oko 4 sata ujutro čuo pucanj, a potom i bljesak drugog pucnja.

 

- Nisam mogao da spavam pa sam otvorio prozor. Vidio sam bijeli Golf kod kojeg je bila dignuta hauba. Tu je bilo i policijsko vozilo sam sam pomislio da je policijska akcija u toku. U blizini je trafika, pa sam mislio možda je bila pljačka. U momentu drugog pucnja, policijsko vozilo se malo zaustavilo, pa krenulo. Vidio sam figuru, kod bijelog auta, a dva rafala iz crnog auta su se čula. To lice, taj čovjek je imao kapu na glavu, naopako okrenutu, išao je prema crnom vozilu. Oružje nisam vidio. Bio je u crnom a na nogama je bio obuven kao specijalac, kazao je svjedok. Nadalje je pojasnio da je čuo rafalnu paljbu, kratki rafal od 4-5 metaka, poslije duži oko 10 do 15 metaka.


- Vidio sam to lice koje je kod bijelog auta i ide na mjesto suvozača crnog auta. Treći je pucao iz auta i rafal je došao iz crnog auta. Iznutra se puca. Vozač je bio visok, ali niži od ovog što je išao prema vozilu, istakao je Mujezinović.

 

Dodao je da se vozilo, iz kojeg je pucano, kretalo lagano bez paljenja svjetala.


- Išlo je tako dok nije došlo do glavne ceste. Ubrzo je na lice mjesta došlo drugo policijsko vozilo, ali tek kad je došla Hitna pomoć shvatio sam da se nešto dešava. Sišao sam ispred zgrade i htio da kažem policajcu šta sam vidio, ali mi je on rekao: "Ne treba dedo ništa, sve smo riješili". Tek kada sam vidio jednog poznatog policajca i ovo sve mu rekao onda su me pozvali da dam izjavu, rekao je svjedok Mujezinović.


Na njegovu izjavu je prigovorio Macanov advokat Duško Tomić navodeći da izjava koju je svjedok dao Tužilaštvu i policiji nemaju veze jedna sa drugom.


Naveo je da se rješenja Suda o određivanju i produženju pritvora njegovom klijentu zasnivaju uveliko na iskazu Mujezinovića.

 

Na njegov upit da li je kritičnog jutra vidio džip, svjedok je odgovorio: "Bilo je crno vozilo, visočije od Golfa, ali nisam vidio da je džip. Niko me nije pitao ni šta sam vidio, ni koga sam vidio. To je policija pisala, kako je pisala, ne znam. Ono što sam rekao u Tužilaštvu je tačno".


Optuženi Macan je svjedoka pitao zašto je čekao četiri godine da da izjavu u Tužilaštvu, na šta je predsjedavajući Vijeća sudija Igor Todorović kazao: "On je dao izjavu kad je pozvan". 

 

- Nije relevantan, ugrožava nas ovdje i ugrožava istinu, konstatovao je Macan. 

 

Drugi svjedok Meholjić je spavao kada je čuo pucnje. 


- Probudila me pucnjava. Ustao sam da vidim o čemu se radi. Opet se čula pucnjava iz vatrenog oružja. Vidio sam vatru, odsjaj iz vatrenog oružja. Poslije je nastala tišina. Stajao sam još neko vrijeme ali se nije dešavalo ništa. Kada sam krenuo na posao prišao sam policajcu i rekao šta sam vidio, rekao je Meholjić navodeći da je po njegovom sjećanju bilo pojedinačno pucanje, a ne rafalno.

 

Svjedok Samir Sadiković, koji je upravljao spornim Golfom, pozivan je nekoliko puta do sada ali se ni danas nije pojavio. Čak je bilo naređeno i njegovo privođenje, ali ga policija nije pronašla na adresi. Naredni pretres je zakazan za 24. april kada će biti saslušani novi svjedoci. Zloglasna trojka se, podsjetimo, tereti da je zločin počinila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, nakon što su je policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici. 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook