NOVI ZAKON UPUĆEN U PROCEDURU

Magazinović otkrio informaciju: Znate li da je čak osam ratnih zločinaca 'otkupilo' svoje zatvorske kazne?!

Front17.04.23, 19:02h

Magazinović otkrio informaciju: Znate li da je čak osam ratnih zločinaca 'otkupilo' svoje zatvorske kazne?!
Oni su presuđeni jer su žrtvama nanosili velike patnje, fizički zlostavljale maloljetna lica, mučili žrtve električnom palicom, ponižavali, silovali, psihički i fizički ih maltretirali... Ali u zatvoru nisu završili!

 

 

 

Čak osam osoba u u posljednjih pet godina otkupilo je zatvorsku kaznu, nakon što su osuđeni za ratne zločne!


Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović otkrio je ovu informaciju i obavijestio javnost da je u proceduru uputio prijedlog kojim bi se te odredbe Krivičnog zakona BiH ukinule.


- Da li znate da je osam osoba u posljednjih pet godina “otkupilo” zatvorsku kaznu za RATNI ZLOČIN?
Oni su presuđeni jer su žrtvama nanosili velike patnje, fizički zlostavljale maloljetna lica, mučili žrtve električnom palicom, ponižavali, silovali, psihički i fizički ih maltretirali...
Bez obzira što se radi o kaznama do godinu dana zatvora i dalje se radi o ratnom zločinu i to u budućnosti treba spriječiti.
Zato danas u proceduru upućujem zakon kojim se onemogućava „otplaćivanje“ ratnog zločina i „kupovina slobode“ - napisao je Magazinović na Facebooku.


Kako piše Politicki.ba, zatvorske kazne u trajanju do godinu dana u Bosni i Hercegovini se mogu platiti. Jedan dan košta 100 ili 50 maraka, u zavisnosti od toga koji sud je nadležan.


Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, dan zatvora se može zamijeniti za 100 KM. Krivični zakoni entiteta se razlikuju. Dok je u Federaciji BiH tarifa ista, Krivični zakonik Rs propisuje da je dan zatvora vrijedan 50 KM.


Krivični zakon Brčko distrikta BiH, poput državnog nivoa, propisuje da je dan zatvora vrijedan 100 maraka.


Magazinović se u svojim objavama zahvalio nevladinoj organizaciji TRAIL international BiH za inicijativu i sjajnu saradnju na izradi zakona.


TRIAL international je nevladina organizacija koja pomaže žrtvama ratnih zločina da se izbore za pravdu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!