muslimanski SVETI MJESEC

Londonski West End prvi put ukrašen za ramazan: 30.000 lampica simbolizuje mjesečeve faze tokom svetog mjeseca

Lifestyle12.04.23, 16:38h

Londonski West End prvi put ukrašen za ramazan: 30.000 lampica simbolizuje mjesečeve faze tokom svetog mjeseca
Ulica u srcu londonskog West Enda je ukrašena svjetlima s prikazom polumjeseca, zvijezda i tradicionalnih fenjera. Osim građana Londona, veliko interesovanje za rasvjetu na ulici pokazali su i strani turisti

 

 

Ulica Coventry, jedna od najprometnijih ulica u Londonu, ove godine prvi put je ukrašena povodom ramazana, svetog mjeseca muslimana, s instalacijom od 30.000 lampica.

 


Ulica se nalazi u centru britanske prijestolnice, u blizini čuvenog Piccadillyija i Leicester Squarea .


"Sretan ramazan" ispisano je svjetlima na ulici, koja je jedna od važnih turističkih atrakcija grada.

 

Ulica u srcu londonskog West Enda je ukrašena svjetlima s prikazom polumjeseca, zvijezda i tradicionalnih fenjera. Dizajnirani koncept prikazuje mjesečeve faze tokom ramazana.


Koncept rasvjete pripremila je neprofitna organizacija "Ramadan Lights UK", u saradnji sa Heart of London Business Alliance, a cilj im je bio širenje svijesti o ramazanu. Sama inicijativa je omogućena zahvaljujući donacijama građana i muslimanskih preduzeća, a osim građana Londona, veliko interesovanje za rasvjetu na ulici pokazali su i strani turisti.

 

Uoči početka svetog mjeseca, gradonačelnik Londona Sadiq Khan na svečanoj ceremoniji zvanično je  upalio ramazanska svjetla u ovom prestižnom londonskom kvartu, rekaviši da je "počašćen" pozivom organizatora da učestvuje u ovom događaju.  

 

 


Svjetla će osvjetljavati ovu prometnu ulicu tokom cijelog mjeseca ramazana, u periodu od 17 do jedan sat iza ponoći po lokalnom vremenu, sve do 23. aprila.

 


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!