nastavlja po svom

Dodik najavio da će tražiti obustavu vojnih vježbi OSBiH i NATO Saveza, ubrzo se oglasila i Ambasada SAD

Front11.04.23, 17:38h

Dodik najavio da će tražiti obustavu vojnih vježbi OSBiH i NATO Saveza, ubrzo se oglasila i Ambasada SAD
- Ako ne možemo da očuvamo konstitutivnost Srba, borićemo se da Republika Srpske reguliše svoj status - rekao je između ostalog predsjednik RS-a optužujući zvanično Sarajevo i pojedine strane centre moći Zapada za "antisrpski uticaj"

 

 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, na pres-konferenciji održanoj s predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, izjavio da je Republika Srpska instanca koja nije dozvolila uvođenje bosanskohercegovačkih sankcija Rusiji.

 

Na taj način je odgovorio na novinarska pitanja o suprotnim tvrdnjama lidera Partije demokratskog progresa Branislava Borenovića koje on (Borenović) temelji na potvrdi od visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

 

Dodik je na ovoj pres-konferenciji također govorio o nizu drugih rezultata Republike Srpske, uspješnih po njegovim tvrdnjama, te nanovo aktuelizirao pitanje opstanka Srba u kontekstu osamostaljivanja RS-a kao jedine, kako je rekao, garancije za to u budućnosti.

 

Tiho nametanje pravila stranaca je na štetu Srba a u želji da Bosnom i Hercegovinom upravljaju strani centri moći, stav je Milorada Dodika.

 

- Mi tome kažemo ne i ne - dodao je on navodeći također da je Republika Srpska unijela državni kapacitet u dejtonsku Bosnu i Hercegovinu te učestvovala u bazičnim dogovorima što su ishodili jasnom pozicijom RS-a u takvoj BiH i konstitutivnosti srpskog naroda.

 

- Ako ne možemo da očuvamo konstitutivnost Srba, borićemo se da Republika Srpske reguliše svoj status - rekao je između ostalog predsjednik RS-a optužujući zvanično Sarajevo i pojedine strane centre moći Zapada za "antisrpski uticaj".

 

Milorad Dodik je također na ovoj pres-konferenciji kazao da će od predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović tražiti prekid vježbi Oružanih snaga BiH i NATO saveza dok traje rat u Ukrajini, kao i prestanak rada Komisije za saradnju s NATO-om.

 

Dodik tvrdi da je Republika Srpska danas u nikad boljoj poziciji što se tiče finansija i servisiranja obaveza te stabilnija od Federacije BiH „iako se mi s Federacijom ne upoređujemo“.

 

-  Republika Srpska živi kao samostalna država unutar BiH pa se upoređujemo sa državama koje su nam slične po broju stanovnika i veličini teritorija – rekao je.

 

Ovaj bosanskohercegovački entitet, po tvrdnjama Milorada Dodika, ima najveću zaposlenost otkad postoji, povećanu prosječnu plaću, najnižu zaduženostu ikad i najmanji javni dug u regionu te stabilan kreditni rejting i veći broj prijatelja nego ikada prije.

 

Osim što nije dozvolila odluku zvaničih organa o uvođenju sankcija Bosne i Hercegovine Ruskoj Federaciji, Republika Srpska je također spriječila bosanskohercegovačko priznavanje Kosova, kazao je između ostalog Milorad Dodik na pres-konferenciji - javlja Fena. 

 

Poruka Dodiku iz Ambasade: SAD će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta BiH


Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije, saopšteno je u utorak iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini - prenosi N1.


Kako je dalje navedeno, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja, a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini.

 

“Kao što to rade već trideset godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine. Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske: tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od vlade”, sapštili su iz Ambasade.


Što se tiče prijetnji Milorada Dodika da će prestati sarađivati sa NATO savezom, Ambasada SAD-a podsjetila je Dodika da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu.

 

“To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO. Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon”, poručeno je iz američke ambasade.

 

(Fena/ N1/ DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 124

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još