Inicijativa o izmjeni Ustava BiH

DF će dostaviti Schmidtu prijedlog trajnog rješenja za formiranje vlasti u FBiH

Front07.04.23, 16:12h

DF će dostaviti Schmidtu prijedlog trajnog rješenja za formiranje vlasti u FBiH
- Obzirom da je Schmidt očigledno već odlučio da nametne rješenje koje bi trebalo deblokirati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH i da poziva političke stranke da se dogovore, a do tog dogovora očigledno neće doći, Demokratska fronta nudi prijedlog trajnog rješenja gospodinu Schmidtu

 

 

Demokratska fronta u saopćenju za javnost navodi da će ponuditi visokom predstavniku u BiH Christianu Schmitu prijedlog trajnog rješenja za formiranje vlasti u Federaciji BiH.


- Obzirom da je Schmidt očigledno već odlučio da nametne rješenje koje bi trebalo deblokirati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH i da poziva političke stranke da se dogovore, a do tog dogovora očigledno neće doći, Demokratska fronta nudi prijedlog trajnog rješenja gospodinu Schmidtu - navodi se.


Kako naglašavaju, Demokratska fronta prezentirala je taj prijedlog jučer na sjednici Zastupničkog Doma Parlamenta Federacije BiH, ‘a sad koristimo priliku da kažemo da ćemo isto dostaviti Schmidtu jer mislimo da to rješenje zadovoljava sve kriterije dominacije parlamentarne većine u procesu formiranja vlasti’.


Inicijativa kluba zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je da se izmijeni Ustav FBiH na način da imenovanje vlade bude moguće bez saglasnosti jednog potpredsjednika. U prijedlogu DF-a se navodi da bi Vladu FBiH imenovali predsjednik uz saglasnost jednog od potpredsjednika FBiH te da bi, ukoliko se to ne dogodi 60 dana od izbora rukovodstva FBiH, uslijedili prijevremeni izbori u entitetu.

 

(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još