Mišljenje većine sudskog vijeća

Sudija Stupar: Hodžića nije izabrao zakon, nego izvjesni Asim i Fadil Novalić

Front05.04.23, 13:55h

Sudija Stupar: Hodžića nije izabrao zakon, nego izvjesni Asim i Fadil Novalić
Mišljenje većine Sudskog vijeća iznio je sudija Stupar, rekavši da se ono ne razlikuje od same presude te. kako je navedeno, smatra da je Tužilaštvo uspjelo dokazati svoje navode po nekoliko tačaka, po kojima su Hodžić, Solak i Novalić i osuđeni

 


Izvor: Avaz.ba
Piše: Eldar Abaz

 


U predmetu "Respiratori"  presudu je izreklo Sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević. S osuđujućom presudom nije se saglasio sudija Branko Perić i on je izdvojio svoje mišljenje.

 

Dok je mišljenje većine Sudskog vijeća iznio sudija Stupar.

 

Nanijeli štetu budžetu Vlade FBiH


Njihovo mišljenje se ne razlikuje od same presude, te kako je navedeno, on smatra da je Tužilaštvo uspjelo dokazati svoje navode po nekoliko tačaka, po kojima su Hodžić, Solak i Novalić i osuđeni.

 

Dodao je i to da su optuženi nanijeli štetu budžetu Vlade FBiH, ali i građanima.

 

Sudija Stupar je dalje kazao da je prekršen Zakon o javnim nabavkama i da je zloupotrijebljen član 10. koji regulira hitnost nabavke. Onda je istakao možda i ključnu stvar.

 

Stupar je kazao da Fikreta Hodžića i njegovu kompaniju "Srebrena malina" nije izabrao kao dobavljača Zakon o javnim nabavkama, nego su ih izabrali “izvjesni Asim” i prvooptuženi Fadil Novalić.

 

Respiratori višestruko preplaćeni


On je dalje kazao da nabavljeni respiratori nisu zadovoljavali namjenu, odnosno da je Sud našao dokaze da se respiratori nisu mogli koristiti u intenzivnoj njezi na teškim pacijentima koji boluju od Covida. Time je nastala šteta, ne samo po budžet nego i po građane.

 

On je rekao da su respiratori višestruko preplaćeni i ograničenog kvaliteta i da je to, ustvari, rezultat nezakonito provedene nabavke koja je išla pogodbom.

 

Stupar je zatim kazao da nije bilo dokaza da je Hodžić korist koju je dobio od nabavke podijelio s bilo kim, pa ni s izvjesnim Asimom.

 

Međutim, rekao je Stupar, dokazano je da je Hodžić pribavio korist tako što su Solak i Novalić zloupotrijebili svoj položaj.

 

Nastavak članka čitajte OVDJE!

 

 


(Avaz.ba/DEPO PORTAL/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još