KRŠENJE USTAVA

SDA najavila krivičnu prijavu protiv predsjednice FBiH Lidije Bradare

Front04.04.23, 13:13h

SDA najavila krivičnu prijavu protiv predsjednice FBiH Lidije Bradare
Poštivanje vladavine zakona, propisanih precudura, a naročito temeljnog pravnog akta - Ustava Federacije BiH, nulti je prioritet i interes svakog građanina koji živi u ovom entitetu - ističe se u saopćenju

 

 

 

Pokušaj političkog i pravnog nasilja koje provode stranke Trojke i HDZ u namjeri da kršeći Ustav FBiH formiraju Vladu FBiH ovih dana bi mogao kulminirati, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

 

U saopćenju se navodi da je, iako rok od 30 dana ističe, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara odbila da obavi konsultacije s potpredsjednikom Refikom Lendom u vezi sa sastavom nove Vlade, te je mimo političkog dogovora s potpredsjednikom koji predstavlja Bošnjake potpisala odluku o imenovanju premijera i ministara. 


- Ukoliko se desi da predsjednica Bradara odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH dostavi Predstavničkom domu bez potpisa oba potpredsjednika, protiv nje će biti podnesena krivična prijava - navode iz SDA.

 

Dodaju da bi predsjednica Federacije BiH ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

 

- Prijava će biti podnesena i protiv odgovornih osoba u Parlamentu Federacije BiH koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni prijedlog odluke.

 

Poštivanje vladavine zakona, propisanih precudura, a naročito temeljnog pravnog akta - Ustava Federacije BiH, nulti je prioritet i interes svakog građanina koji živi u ovom entitetu - ističe se u saopćenju. 


Napominje se da su Ustavom FBiH, uz ostalo, definirani i osjetljivi međunacionalni odnosi i balansi, odnosno prava konstitutivnih naroda, uključujući i Bošnjake koji u Federaciji BiH čine 70,4 posto stanovništva i koje u ovoj fazi fomiranja vlasti predstavlja potpredsjednik Lendo. 

 

- Kršenje Ustava vodi ka pravnoj anarhiji i bezakonju sa nepredvidim posljedicama, i ono mora biti zaustavljeno svim dozvoljenim sredstvima - navodi se u saopćenju SDA.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još