objavili nacrt reforme o imigraciji

Njemačka donosi nove propise i za radnike iz BiH. Tri načina za ulazak u državu

Biznis Klub30.03.23, 08:00h

Njemačka donosi nove propise i za radnike iz BiH. Tri načina za ulazak u državu
Vlada u Berlinu je donijela odluku da produži regulative za osobe koje traže posao iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije koje su trebale da isteknu krajem godine

 

 

 

Njemačka je u srijedu objavila nacrt reformu o imigraciji, zanatskoj obuci i unapređenju imigracije iz zemalja Zapadnog Balkana. To je dio napora vlade kancelara Olafa Scholza da smanji nedostatak radne snage.

 

Vlada u Berlinu je donijela odluku da produži regulative za osobe koje traže posao iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije koje su trebale da isteknu krajem godine.

 

Njemačka: Traži strane radnike


Njemačka će moći da angažuje do 50.000 radnika iz ovih zemalja.

 

“Ovim nacrtom postavljamo temelj novom početku u migracionoj politici. Dobrodošao je svako ko može da doprinese ekonomskom uspjehu zemlje kao obučen radnik”, naveo je ministar finansija Christian Lindner.

 

Ministar se oglasio na Twitteru nakon sastanka Vlade i odobrenja reformi.

 

Cilj jedne od reformi je novi imigracioni zakon. Cilj reformi je rješavanje ključnih prepreka za migrante u Njemačkoj, posebno za one koji stižu izvan Evropske unije.


U nacrtu zakona, u koji je uvid imala agencija Reuters, navodi se da bi reforma trebala da poveća broj radnika izvan EU za 60.000 godišnje.

 

“Karta mogućnosti”


Stranim radnicima se u nacrtu nude tri načina da uđu u državu, prenosi RSE.

 

Prvi način je uz profesionalnu ili univerzitetsku diplomu koja se priznaje u Njemačkoj i ugovor o zaposlenju.

 

Drugi način zahtijeva minimalno dvije godine radnog iskustva u relevantnom sektoru i diplomu ili profesionalnu obuku.

 

Treći je nova “karta mogućnosti” za osobe koje nemaju ponudu za posao ali žele da rade.


Karta prati sistem zasnovan na poenima kojima se uzimaju u obzir kvalifikacije, poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, povezanost sa Njemačkom i starost.

 

(RSE, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!