univerzalno tražena zanimanja

Ako radite neki od ovih poslova, za vas nema zime: Evo šta je na svijetu najtraženije

Biznis Klub27.03.23, 09:33h

Ako radite neki od ovih poslova, za vas nema zime: Evo šta je na svijetu najtraženije
Mnoštvo mogućnosti unutar različitih industrija omogućuje “lovcima” na posao slobodu izbora, no to često predstavlja i problem kod izbora “prave” profesije

 

 

 

Posao iz snova jedne osobe može biti noćna mora za nekog drugog. Ipak, određena zanimanja su univerzalno tražena i popularna zbog intelektualnih izazova, a što je najvažnije, plate i finansijske stabilnosti koju obećavaju.

 

Zanimanje za koje ćete se opredijeliti kada za to dođe vrijeme ne smatra se bez razloga jednom od životnih prekretnica, budući da izbor pravca u kojem će karijera ići može znatno uticati i na ostale segmente života.

 

Mnoštvo mogućnosti unutar različitih industrija omogućuje “lovcima” na posao slobodu izbora, no to često predstavlja i problem kod izbora “prave” profesije. No, dok ulogu u tome zašto je neki posao tražen ima dosta faktora pa između ostalog i ljubav prema određenom zanimanju, nemoguće je zanemariti onaj ključni, novac.

 

Dobra plata ključna je kako biste imali normalne uslove za život, naročito u današnjici. Stoga, čak i ako neki posao odgovara vašim interesima, donošenje odluke da li ćete ići u njegovom pravcu, znatno će usmjeriti finansijska sigurnost. Ukratko, dobro plaćen posao je i najtraženiji.

 

Pa tako, posljednjih nekoliko godina najveći procvat je u IT sektoru. Visoke plate rezultat su sve većeg rasta tehnologije, a ono što slijedi je lista najplaćenijih poslova današnjice.

 

Glavni izvršni direktor

 

Posao glavnog izvršnog direktora jedna je od najplaćenijih profesija na svijetu. Ova pozicija dolazi s unosnom platom, ali i velikom odgovornošću. Osoba koja preuzme ovu funkciju, pored svog znanja, mora imati i jake liderske vještine, te izuzetne komunikativne sposobnosti.

 

Medicinski stručnjaci

 

Vrijeme pandemije podsjetilo je sve koliko su bitni dobar zdravstveni sistem, zdravstvene ustanove i medicinski stručnjaci. To je dodatno uticalo na potrebe za ljudima u ovoj struci, kojih je u spomenutim izazovnim vremenima nedostajalo, dok se istovremeno odrazilo i na rast njihovih plata.

 

Uloge, odgovornosti i plate medicinskih stručnjaka zavise o području.

 

Neka od najplaćenijih zanimanja na svijetu u području medicine su: kardiolog, anesteziolog, ortodont, neurolog, urolog, ortoped, dermatolog, hirurg, ljekar porodične medicine, stomatolog, ginekolog, te farmaceut.

 

Pravnik u korporaciji

 

Mnoge kompanije koje nastoje smanjiti troškove svog pravnog rada, zapošljavaju korporativne pravnike.

 

Dakle, vrsta ljudi s ovim zanimanjem su poslovni savjetnici s ulogom, između ostalog, da osiguraju zakonitosti komercijalnih transakcija, te savjetuju korporacije o njihovim zakonskim pravima i dužnostima.

 

Investicijski bankar

 

Svakodnevni izazovi pa i sama pandemija doveli su do razvoja sektora investicijskog bankarstva, te je tako i to doprinijelo tome da ova pozicija bude jedna od najplaćenijih u sektoru finansija. Ukratko, investicijski bankar se bavi pitanjem finansija kompanije, pomažući im da osiguraju kapital za njihovo poslovanje.

 

Najatraktivnije karakteristike ovog zanimanja su konkurentne plate i obećan napredak, koje im se nude u svijetu.

 

Podatkovna nauka

 

Podatkovna nauka je, nesumnjivo, među 100 najbolje plaćenih poslova na svijetu, a tako je i zahvaljujući stalnom porastu potražnje za ovim zanimanjem.

 

Ona analizira “sirove” podatake, stvara modele koji objašnjavaju određene fenomene, te prezentuje dobijene procese koji pomažu u donošenju pravih odluka za dalji razvoj neke aplikacije, softvera ili platforme.

 

Projekt menadžer


Projekt menadžeri su “arhitekti” uspješnih projekata i ključni su za rast i razvoj svake kompanije. Njihova uloga u organizaciji je neizostavna, od vođenja tima, metoda prosuđivanja, do temeljitog poznavanja industrije u kojoj posluju.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(bankar.me, DEPO PORTAL/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!