SUMNJIVI OGLASI

Ne nasjedajte na OVE reklame: Slovenska finansijska uprava upozorava na utaju poreza pri otvaranju firmi u BiH!

Biznis Klub14.03.23, 10:14h

Ne nasjedajte na OVE reklame: Slovenska finansijska uprava upozorava na utaju poreza pri otvaranju firmi u BiH!
To se često događa u slučajevima slamnatih tvrtki, odnosno praznih tvrtki koje nemaju bitnu imovinu ili djelatnost, nemaju zaposlenika ili samo jednog fiktivni zaposlenik, nemaju svoje urede, već samo poštanski sandučić (a ponekad ni to)

 

 

 

Financijska uprava Republike Slovenije upozorava pojedince da ne nasjedaju na reklamirane sheme poreznih savjetnika da je otvaranje poduzeća u BiH porezna optimizacija.


U nekim slučajevima to može biti utaja poreza, pa čak i kazneno djelo, piše RTV Slovenije.


Oglasi Roka Snežiča i tvrtke Snežič davačni inženiring u posljednje vrijeme mogu se vidjeti na mnogo mjesta, a nekoliko takvih ponuda poreznih savjetnika može se naći i na internetu, napisala je Financijska uprava Republike Slovenije i spomenula stranice agencije Spin, tvrtki Lerona i Spinos, r. o. o., te računovodstveni servis Vizija Računovodstvo.


Kako ističe Furs, tvrtke koje su slovenski državljani osnovali izvan Slovenije same po sebi nisu sporne.


- Međutim, to vrijedi samo kada takve tvrtke imaju stvarni ekonomski sadržaj za obavljanje svoje djelatnosti, odnosno raspolažu odgovarajućim resursima za obavljanje svoje djelatnosti: poslovnim prostorom, opremom, zaposlenicima i slično. Bitno je da tvrtka stvarno obavlja svoju djelatnost i da se usluge stvarno pružaju, dodali su.


- No, ako to nije slučaj, govorimo o agresivnom poreznom planiranju, koje može dovesti i do utaje poreza. To se često događa u slučajevima slamnatih tvrtki, odnosno praznih tvrtki koje nemaju bitnu imovinu ili djelatnost, nemaju zaposlenika ili samo jednog fiktivni zaposlenik, nemaju svoje urede, već samo poštanski sandučić (a ponekad ni to), sjedište im je prijavljeno na nepostojećim adresama ili bez dopuštenja vlasnika ili na zajedničkoj adresi, ilustrirano.


Slovenska poduzeća koja razmišljaju o korištenju usluga navedenih konsultanata i posljedično otvaranju preduzeća izvan Slovenije moraju, prema upozorenjima finansijske uprave, biti svjesna da ne mogu ostvariti porezne učinke bez istovremene temeljite promjene načina na koji posluju, inače prihvaćaju visok rizik od poreznih prekršaja.

 

Ako se utvrdi prekršaj, porezna uprava nalaže plaćanje utajenog poreza, a prekršitelj je dužan platiti i dodatnih sedam posto kamata.


- Ako su ispunjeni znakovi prekršaja, prekršitelju će se izreći i prekršajna sankcija. Ako su ispunjeni znakovi kaznenog djela porezne utaje ili krivotvorenja isprave prema Kaznenom zakonu, provest će se i kazneni postupak pred nadležna tijela, upozorili su, prenosi Indikator.ba.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!