Dodik se opet zahuktao

'Američka politika je u službi muslimanskih interesa u BiH, čak i kad im rafalima napadaju Ambasadu!'

Front07.03.23, 13:49h

'Američka politika je u službi muslimanskih interesa u BiH, čak i kad im rafalima napadaju Ambasadu!'
Samo u BiH strani diplomata podstiče sukobe, podržava jezik mržnje čak i od vjerskih poglavara, i ostaje diplomata, rekao je Dodik


Kako prenosi Avaz, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da iako je "skandaloznu" izjavu dao reisul ulema Husein ef. Kavazović, američka Ambasada se "ponovo obračunava sa njim, i umjesto jasne osude reisovih poziva na oružje, što bi bio civilizovani gest jedne ambasade, na opšte iznenađenje mi gledamo odbranu njegovih stavova."


- U trenutku kada je izvršen teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu prije 12 godina, na moj poziv u kojem izražavam solidarnost sa osobljem Ambasade, osuđujući taj teroristički čin, tadašnji američki ambasador u Sarajevu prvo je rekao da to nije teroristički akt i zamolio me da taj atak ne koristim za obračun sa zajedničkim institucijama.


Pasivni posmatrači


Još tada sam shvatio da je američka politika potpuno u službi muslimanskih interesa u BiH, čak i kad im rafalima napadaju Ambasadu. U tom kontekstu vidim i jučerašnje saopćenje Ambasade SAD na Kavazovićeve ratnohuškačke izjave, koje ni muslimanski političari ne mogu braniti - istakao je Dodik.


Predsjednik RS je u izjavi za Srnu rekao da je "američka Ambasada šutila kada su iz islamske vjerske zajednice dolazile uvrede na račun pravoslavaca, pa i nedavno iz džamije u RS".


- Kavazović je govorio i da Vlah ne može biti načelnik Srebrenice, pa je i to prošlo. Od pasivnih posmatrača Kavazovićevih fundamentalističkih stavova, američka Ambasada je krenula u otvorenu odbranu prvog muslimana u BiH. Samo što ja lično mislim da oni ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni, koju bi muslimani izveli, čijim drugo, do američkim oružjem - naglasio je Dodik.


"U normalnoj zemlji bio bi najuren"


On je rekao da zbog ovakvog saopćenja u "iole ozbiljnoj državi ambasador bi bio pozvan bar na konsultacije, negdje čak i najuren." - konstatovao je Dodik.


Kazao je da je sugestija da postoji veća potreba za mirom i tolerancijom u BiH dobra, ali da se mora jednako odnositi na sve političke i vjerske lidere.

 

(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još