POTVRĐENO

Senat UNSA odlučio: Poništeno akademsko zvanje Sebiji Izetbegović

Front06.03.23, 15:37h

Senat UNSA odlučio: Poništeno akademsko zvanje Sebiji Izetbegović
Sa 30 glasova za poništavanje, 5 protiv i 6 suzdržanih, Senat UNSA-e je donio odluku da poništi akademska zvanja samozvanoj prvoj dami u Bošnjaka

 


Sa 30 glasova za poništavanje, 5 protiv i 6 suzdržanih, Senat UNSA-e donio je danas odluku da poništi akademska zvanja prof. dr. Sebiji Izetbegović.


Podsjećanja radi, komisija koju je predvodio Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta, uputila je zvaničan prijedlog Senatu da se poništi diploma direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, što su oni i prihvatili.


Senat je usvojio analizu Komisije, saopćio je Rifat Škrijelj, rektor UNSA. On je dodao da je usvojena analiza Komisije koja je prikupila dokumentaciju o školovanju Sebije Izetbegović s posebnim osvrtom na njen postdiplomski na Medicinskom fakultetu.


Ranije u toku dana Sebija Izetbegović je najavila da će danas pokrenti krivične prijave protiv rektora UNSA Rifata Škrijelja i članova Komisije Senata.

 

Neprofesionalni i agresivni istupi rektora Škrijelja, i svih onih koji ga prate u tome, bit će zaustavljeni sudskim epilogom, istakla je Sebija Izetbegović u saopćenju koje možete pročitati na ovom LINKU!

 

U međuvremenu je stiglo i zvanično saopštenje UNSA, u kome se navodi:

 

Na osnovu člana 61. Zakona o visokom obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, 36/22) i člana 59. Statuta Univerziteta u Sarajevu, Senat Univerziteta u Sarajevu, razmatrajući Analizu Komisije na osnovu prikupljene dokumentacije u predmetu provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu - Medicinskom fakultetu prof. dr. Sebije Izetbegović sa prijedlogom za dalje postupanje, broj: 0101-1823-3/23 od 23. 02. 2023. godine, na 34. vanrednoj sjednici održanoj 06. 03. 2023. godine, donio je slijedeću


O D L U K U


I
Usvaja se Analiza Komisije na osnovu prikupljene dokumentacije u predmetu provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu - Medicinskom fakultetu prof. dr. Sebije Izetbegović sa prijedlogom za dalje postupanje, broj: 0101-1823-3/23 od 23. 02. 2023. godine, koja čini sastavni dio ove odluke.


II
Zadužuje se rektor Univerziteta u Sarajevu da donese Rješenje kojim se poništava upis u Matičnu knjigu magistranata broj I od 1964 – 1998. godine od rednog broj 1 do 442 koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu - Medicinskog fakulteta, i to upis pod rednim brojem 437 na ime Izetbegović dr. Sebija, koja je dana 19. 03. 1998. godine odbranila magistarski rad na temu “Efekti ishrane trudnica na incidenciju malformacija novorođenčadi za vrijeme rata u Sarajevu” i time stekla naučni stepen magistra nauka, iz razloga što imenovana nije ispunila sve ispitne obaveze na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme sticanja diplome magistra, odnosno nije ispunila propisane uslove za sticanje odgovarajućeg stručnog naziva – magistar nauka.


III
Zadužuju se stručne službe Univerziteta u Sarajevu da u skladu sa tačkom II ove odluke u Službenim novinama Kantona Sarajevo oglase ništavnim predmetni upis.

 

IV
Zadužuju se sve članice Univerziteta u Sarajevu da bez odlaganja, u najkraćem roku, pristupe provjeri i ažuriranju personalnih i studentskih dosjea, matičnih knjiga i evidencija i Senatu Univerziteta u Sarajevu podnesu pisani izvještaj o realizaciji istog.

 

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

 


(DEPOPORTAL/jk/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 268

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još