Novi ekonomski poredak

Još jedan muslimanski „crni div“ se budi : Ono što je Kina danas ova zemlja bi mogla biti u budućnosti

Biznis Klub06.03.23, 13:39h

Još jedan muslimanski „crni div“ se budi : Ono što je Kina danas ova zemlja bi mogla biti u budućnosti
Trenutno je najmnogoljudnija država Afrike i 6. najmnogoljudnija zemlja svijeta. Ima predvodničku ulogu u rastu afričke populacije za koju se očekuje da će se udvostručiti do 2050., a do 2100.


Trenutno je najmnogoljudnija država Afrike i 6. najmnogoljudnija zemlja svijeta. Ima predvodničku ulogu u rastu afričke populacije za koju se očekuje da će se udvostručiti do 2050., a do 2100.


Stanovništvo Nigerija već sada je veće od stanovništva Rusije i za 30 godina će premašiti stanovništvo SAD-a. Prema podacima UN-a, Nigerija će do kraja stoljeća imati 733 miliona ljudi, prenosi Thebosniatimes.ba.


Trenutno je najmnogoljudnija država Afrike i 6. najmnogoljudnija zemlja svijeta. Ima predvodničku ulogu u rastu afričke populacije za koju se očekuje da će se udvostručiti do 2050., a do 2100. Afrika će biti dom za 50% mladog svjetskog stanovništva i 33% ukupnog stanovništva planeta Zemlje.


Nigerijska demografija doslovce bilježi eksploziju, a pogotovo na sjeveru zemlje gdje prevladava muslimansko stanovništvo: stopa fertiliteta iznosi sedmero djece po jednoj ženi. Predviđa se da će do 2050. Nigerija po broju stanovnika biti veća od SAD-a (više od 400 milijuna). Do kraja 21. stoljeća bit će druga najveća nacija na svijetu (791 milion), odmah iza Indije te najgušće naseljena velika zemlja. Imat će više muslimana i kršćana nego bilo koja druga zemlja na svijetu.


Nigerija ima najveću afričku privredu prema nominalnom BDP-u (504 milijarde USD –više od svih ostalih zemalja zapadne Afrike zajedno) i 31. Najveća ekonomija na svijetu, dok prema BDP-u PKM drži 27. mjesto svijeta (1,27 biliona USD). Nigerija se često naziva „afričkim divom“ zbog svoje velike populacije i gospodarskih potencijala. Smatra se gospodarstvom u nastajanju (razvoju).


Nigerija je regionalna sila u Africi te srednja sila u međunarodnoj zajednici. Osnivačica je Afričke unije, članica UN-a, OPEC-a, Britanskog Commonwealtha, Pokreta nesvrstanih, Ekonomske zajednice zapadnih afričkih država, Organizacije za islamsku suradnju (OIC). Usprkos problemima poput siromaštva, socijalnih nejednakosti, korupcije, nedovoljnog ljudskog napretka i terorizma, Nigerija nije propala država nego država čije potencijale treba osloboditi.


Premda zvuči nestvarno, zahvaljujući svom ogromnom stanovništvu i privredim resursima, Nigerija ima potencijal postati politička i gospodarska supersila u narednim desetljećima koja dolaze. Ono što je danas Kina to u nekoj budućnosti može biti Nigerija.


U nastavku teksta donosimo vam detaljnu analizu stanja u ovoj afričkoj zemlji o čijem rastu i napretku svjetski ekonomisti i demografi sve više raspravljaju. Analizu poročitajte OVDJE!


(DEPO PORTAL/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još