Kompanija u škripcu

Adidas nikad nije bio u većem problemu: Ne znaju šta napraviti s hiljadama tenisica, gubitak će biti ogroman

Biznis Klub01.03.23, 18:15h

Adidas nikad nije bio u većem problemu: Ne znaju šta napraviti s hiljadama tenisica, gubitak će biti ogroman
Krajem oktobra Adidas se konačno razišao s Westom, kao jedna od posljednjih kompanija povezanih s reperom koja je to učinila

 

 

Neko su vrijeme Yeezy tenisice Kanyea Westa bile jedan od najpoželjnijih parova tenisica. Ali to se u međuvremenu promijenilo – i to je matičnu tvrtku brenda, Adidas, ostavilo doslovno u škripcu.


Naime, ovaj njemački velikan u proizvodnji tenisica godinama izdaje Yeezy liniju, modele tenisica s potpisom Kanyea Westa, prodajući ih po cijenama od 200 do 600 dolara. Samo od prodaje Yeezy tenisica, Adidas godišnje bilježi 500 miliona dolara prihod, no raskinuli su ugovor s Westom nakon njegovog javnog okretanja prema antisemitizmu, izvijestio je Washington Post u ponedjeljak.


Premda je konačna odluka o tome što će tvrtka učiniti s tenisicama daleko, mogućnosti se kreću od prodaje bez oznake Yeezy do doslovnog spaljivanja tenisica, piše The Washington Post.


Krajem oktobra Adidas se konačno razišao s Westom, kao jedna od posljednjih kompanija povezanih s reperom koja je to učinila. Isprva su čelnici ovog brenda mislili da bi mogli promijeniti brend Yeezy tenisica i prodavati ih s popustom. Ali ta strategija možda neće biti održiva, a iz Adidas su nedavno rekli da bi mogli biti u velikim gubicima.


Ovaj mjesec tvrtka je objavila da bi mogla izgubiti čak 1,3 milijarde dolara prihoda i 530 miliona dolara operativne dobiti ako ne pronađe novu primjenu za Yeezy.


- Ovo je postalo toliko dramatično jer je nevjerovatno veliko. Radi se o uistinu značajnom segmentu Adidasovog poslovanja - rekao je analitičar Tom Nikic za Post, prenosi Poslovni.hr.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još