Ima li kraja?

Ekonomista Hadžić donosi loše vijesti o rastu cijena, posebno hrane

Biznis Klub01.03.23, 13:45h

Ekonomista Hadžić donosi loše vijesti o rastu cijena, posebno hrane
Donosioci odluka su puno toga mogli uraditi, ali nažalost, opet je kao i tokom pandemije Covid-19 izostala pomoć građanima i privredi. Efekte toga svakodnevno osjećamo - zaključio je Hadžić

 

 

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić objavio je kako je u januaru ove godine, poredeći s decembrom prošle godine, došlo do povećanja cijena u Federaciji Bosne i Hercegovine, posebno hrane. Ovo je, ističe, u suprotnosti s tvrdnja pojedinih ekonomista koji su najavljivali da će doći do pada.


Podaci za januar pokazuju sljedeće vrijednosti:


– Indeks potrošačkih cijena 14,7% (godišnja inflacija) i 24,5% (inflacija u odnosu na bazni period)
– Indeks kretanja hrane 22,0% (godišnja inflacija) i 42,5% (inflacija u odnosu na bazni period)

 

- U narednim mjesecima možemo očekivati da će doći do smanjenja godišnjeg nivoa inflacije, ali to ne znači da će se cijene svih proizvoda vratiti na prethodni nivo, već znači da će i dalje biti prisutan rast cijena, ali da će te cijene rasti sporije u usporedbi sa prošlom godinom. Ovo je pod pretpostavkom da neće biti iznenadnih globalnih događaja. Ako mislite da će te plaćati jeftinije frizerske usluge ili pecivo u pekari i da će se cijene vratiti na nivo sa početka pandemije, od toga nema ništa. Drugim riječima, do rasta cijena će i dalje doći, ali sporije nego prije, što će značiti da smo statistički „pobijedili“ inflaciju - naveo ja Hadžić.


Ističe da je ovaj scenarij najavio u avgustu prošle godine.

 

- Donosioci odluka su puno toga mogli uraditi, ali nažalost, opet je kao i tokom pandemije Covid-19 izostala pomoć građanima i privredi. Efekte toga svakodnevno osjećamo - zaključio je Hadžić.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!