premijer fbih emotivno

Novalić u studiju na rubu suza dok se prisjeća: 'Obukli smo najljepše odijelo. Bio je to jedan svečani dan, nije bilo snijega...'

Front01.03.23, 09:40h

Novalić u studiju na rubu suza dok se prisjeća: 'Obukli smo najljepše odijelo. Bio je to jedan svečani dan, nije bilo snijega...'
Kazao je da se danas posebno svečano osjeća i taj osjećaj vuče od 1. marta 1992. godine, kada su izašli na glasanje za nezavisnost

 

 

Gradačac je ostao na ponosu, principima, prkosu...


To je rodno mjesto idućeg gosta Hayatovog specijalnog programa za Dan nezavisnosti.

 

Razgovarali smo sa premijerom Federacije BiH, Fadilom Novalićem.


Kazao je da se danas posebno svečano osjeća i taj osjećaj vuče od 1. marta 1992. godine, kada su izašli na glasanje za nezavisnost.

 

Obukli smo najljepše odijelo. Bio je to jedan svečani dan, nije bilo snijega. Sunčan dan je najavljivao optimizam i svi smo bili sretni. Prije toga imali smo velike strahove. Država koju smo poštovali i gradili se počela raspadati i već ssmo se tad prepali da nećemo ostati kao neka majorizirana skupina u toj krnjoj Jugoslaviji. Pojavio se tračak nade. Pojavila se međunarodna zajednica koja je rekla da ako izađemo na referendum i dobijemo procenat bit ćemo nezavisni – govori.


Kaže da je narod tad bio svjestan i znao šta čini i znao da je u nekom prošlom vremenu boravak na tom prostoru je bio mnogo puta ugrožen. Koliko već su genocida preživjeli Bošnjaci, to se ne može izbrisati.

 

Strahovi su pohranjeni duboko u nama. Ti su strahovi bili prisutni stalno. Ali taj dan smo bili ponosni i budućnost pred nama je bila onako kako smo predstavljali. Sa pozitivnim ishodom – prisjeća se Novalić.


Godinama se nastoji osporiti nezavisnost i subjektivitet domovine, ali ona je tu i danas je slavimo.

 

To je neka sudbina Bosne. Stalno su nas napadali i osporavali, ali gdje su sad imperije koje su stavljale ruke na BiH? Gdje su narodi koji su posezali za našom teritorijom. Između tih nastojanja BiH je stalno nalazila način da živi, da bude nezavisna. Ništa drugo ne možemo zaključiti iz te historije, sem da je BiH trajna kategoroja. Niti nezavisnost, niti bilo koja sloboda nisu zagarantirane, za nju se se trajno treba boriti – kaže premijer.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(Hayat, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 114

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još