VISOKI ZVANIČNIK EU TVRDI

Stižu signali, i iz Beograda i iz Prištine, da će plan EU biti prihvaćen... Time se defakto priznaje Kosovo'

Front24.02.23, 16:03h

Stižu signali, i iz Beograda i iz Prištine, da će plan EU biti prihvaćen... Time se defakto priznaje Kosovo'
Očekuje se da evropski prijedlog za rješavanje pitanja Kosova u ponedjeljak bude i zvanično prihvaćen

 

 


Zajednica srpskih opština (ZSO) je dio sporazuma Beograda i Prištine i prihvatanjem evropskog prijedloga za rješavanje pitanja Kosova u ponedjeljak, automatski se prihvata i ZSO, rekao je visoki zvaničnik EU koji je želio da ostane anoniman. Također, on je naveo da prihvatanje tog prijedloga znači defakto priznanje Kosova, prenosi N1.


U Briselu kažu da sa obje strane, i iz Beograda i iz Prištine, stižu snažni signali da će prijedlog EU biti prihvaćen, i u javnim izjavama i u direktnim razgovorima sa EU zvaničnicima. Zbog toga se očekuje da taj prijedlog u ponedjeljak bude i zvanično prihvaćen.


Kako je rekao visoki zvaničnik EU, o sadržaju prijedloga neće biti razgovora, već samo o njegovoj primjeni, koja je definisana posebnim aneksom.


On je dodao da se radi o osnovnom sporazumu, koji je toliko sveobuhvatan da dovodi blizu takozvanog ‘sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporauzma o normalizaciji odnosa dvije strane’.


“Prihvatanje evropskog prijedloga je važno jer će dovesti do promjene kompletnog raspoloženja u regionu, dovesti do novih projekata i investicija, uvećati finansijsku pomoć i dovesti do veće sigurnosti i predvidljivosti”, rekao je novinarima visoki zvaničnik EU.


Podsjetimo, u ponedjeljak će u Briselu biti održan satanak na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Učešće su potvrdili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

 

(N1/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još