TREĆI NAPRETKOVI DANI

U Tuzli predstavljena knjiga Franje Topića 'Bosna i Hercegovina naša domovina'

Kultura22.02.23, 10:35h

U Tuzli predstavljena knjiga Franje Topića 'Bosna i Hercegovina naša domovina'
Ovo vrijedno djelo govori o značaju opstojnosti Bosne i Hercegovine kao multietničke i multikulturalne zemlje

 


Treći Napretkovi dani u Tuzli započeli su promocijom knjige „Bosna i Hercegovina naša domovina“, počasnog predsjednika HKD Napredak prof. dr. Franje Topića. Ova knjiga kao i sam profesor Topić privukli su veliku pozornost publike, jer ovo vrijedno djelo govori o značaju opstojnosti Bosne i Hercegovine kao multietničke i multikulturalne zemlje.


Predstavljači su, uz autora profesora Topića, bili Jasmin Imamović, književnik i političar, Franjo Ninić, bosanski franjevac te Maja Nikolić, novinarka i urednica Hrvatskog glasnika.


U svom izlaganju Maja Nikolić se na knjigu osvrnula kroz osobni doživljaj. Istaknula je da joj je ova knjiga jako dobro došla, jer se u njoj pronašla i kao novinarka i kao osoba. Posebno je govorila o tim nasilnim medijskim podjelama Bosne i Hercegovine koje se dotiču bosanskog čovjeka.


- Svojim tekstovima, stavovima i razmišljanjima profesor Topić širi jednu vrstu optimizma, njegujući zapravo Bosnu i Hercegovinu kao multinacionalnu zemlju koja je takva bila i mnogo prije nas, a takva će sigurno i biti poslije nas. Jer i sam papa Ivan Pavao II. Kao i papa Franjo su rekli da je BiH europski Jeruzalem, a i profesor Topić to rado navodi, da ova zemlja ima poslanje za ekumenizam i dijalog i ako ne uspije dijalog u BiH onda neće nigdje uspjeti. Zanimljivo je kako se on nikome ne pravda, nego ne šuti i kako i sam kaže nema pravo šutiti. Zato Vjerujem da svih ovih 75 tekstova nije bilo lako napisati i pisati, a pogotovo svoja razmišljanja javno iznositi, onda ih čuvati i ovako ukoričiti. Pa uz to onda takve stavove braniti u javnom prostoru - istaknula je Maja Nikolić.


Više detalja sa promocije i o samoj knjizi možete pronaći ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!