VIDEO/ Čujte ovaj LP

Sons of Kemet - Black to Future (Impulse!, 2021): Skladna i divno neskladna međuigra srodnih jazz (pod)žanrova

Kultura19.02.23, 11:10h

Sons of Kemet - Black to Future (Impulse!, 2021): Skladna i divno neskladna međuigra srodnih jazz (pod)žanrova
Muzika koju sviraju obično je klasifikovana kao jazz (album je izdan na legendarnoj jazz etiketi Impulse!), ali, naravno, ovo je miljama daleko, odnosno, nekoliko dekada daleko od jazza jednog usmjerenja

 

 

Piše: Saša LESKOVAC


Sons of Kemet - Black to Future (Impulse!, 2021)


Grupu čine dva bubnjara (u stvari, razne udaraljke), tuba i saksofon/klarinet i odstali reeds Shabake Huchinsa, koji je vođa, i njihov daleko najpoznatiji član.


Muzika koju sviraju obično je klasifikovana kao jazz (album je izdan na legendarnoj jazz etiketi Impulse!), ali, naravno, ovo je miljama daleko, odnosno, nekoliko dekada daleko od jazza jednog usmjerenja, već se ovdje radi o skladnoj (ili upravo suprotno - divno neskladnoj) međuigri mnogih srodnih (pod)žanrova - afrički etno-ritmovi, pa zatim, kalipso, dub, rege i ostali karipski zvuci, onda rap i noviji urbani zvuci (osim elektronike)...

 

sons-of-kemet-black-to-the-future-2


Ovo je i snažan, angažovan i ljutit “Black lives matter”-album što se, kao i u narativno-poetskom smislu, čuje i u uzbudljivosti, urgenciji muzičkog izraza. Koji je i uznemirujući ali ne i zbunjujući, agresivan ali i poetičan.


Naravno, ovdje isključivo mislim na glavnog solista Shabaku koji, iako očigledno verziran u post-bop i free frazeologiji, u svojim solima, a posebno u aranžmanima i nasnimljenim muzičkim podlogama, dosta pribjegava dužim notama i melodičnosti, što svemu pridaje i boju svečanosti, himničnosti koju sam na jazz ploči posljednji put čuo na jednom drugom politički angažovanom jazz albumu - "Not in our Name" Chalieja Hadena.


Poslušajte i uživajte!

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!