još nije jasna situacija sa Strankom za BiH

Uk prihvatljiv za mandatara, čeka se zvaničan prijedlog, nova Vlada KS do polovine marta

Front17.02.23, 08:53h

Uk prihvatljiv za mandatara, čeka se zvaničan prijedlog, nova Vlada KS do polovine marta
Nakon što Okerić provede proceduru, kandidat za mandatara priprema i dostavlja prijedlog 12 kandidata za ministre u Vladi KS

 

 

 

Nihad Uk kandidat je za mandatara za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo. Naša stranka objavila je svoju odluku u srijedu, a sada je potrebno da Uka kao kandidata prihvate i druge stranke koje će činiti novu Vladu KS te da prijedlog bude zvanično dostavljen predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću.

 

Nakon što Okerić provede proceduru, kandidat za mandatara priprema i dostavlja prijedlog 12 kandidata za ministre u Vladi KS.

 

Poslovnik o radu Skupštine KS propisuje da se prijedlog predaje najmanje 12 dana prije početka sjednice Skupštine na kojoj će se vršiti izbor. Predsjedavajući Skupštine ovaj prijedlog odmah i bez odlaganja prosljeđuje Komisiji za izbor i imenovanje, koja na osnovu njega utvrđuje Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo. Skupština donosi odluku o potvrđivanju Vlade Kantona u cjelini, javnim glasanjem. Predložena Vlada preuzima dužnost ako je za nju glasala većina svih izabranih zastupnika u Skupštini. Ako Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona ne dobije potrebnu većinu, postupak se ponavlja.

 

Za sada je jedino sigurno da će stranke trojke Naša stranka, SDP i NIP činiti novu Vladu KS, dok još nije jasna situacija sa Strankom za BiH.

 

Trojka ima 18 ruku što je dovoljno za potvrđivanje nove Vlade KS i ne bi bilo prvi put da se nova Vlada formira sa tijesnom većinom.

 

S obzirom da je KS na privremenom finansiranju do kraja marta, a da se očekuje da do tada bude usvojen i Budžet KS koji je u javnoj raspravi do 28. februara, nova Vlada mogla bi biti izabrana do polovine marta.

 

Iako još uvijek nije poznata raspodjela resora, iz nekih stranaka već su najavili da će neki ministri ostati na svojim pozicijama. To je slučaj sa ministrom saobraćaja Adnanom Štetom. 

 

Strankama trojke zamjera se što su zapostavili formiranje vlasti u KS dok su svu pažnju usmjerili na više nivoe vlasti.

 

(NAP, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još