odbacio optužbe

Schmidt odgovorio evropskim parlamentarcima: Nametanjem izborne reforme riješio sam probleme

Front16.02.23, 20:49h

Schmidt odgovorio evropskim parlamentarcima: Nametanjem izborne reforme riješio sam probleme
Posebno je naglasio da svojim potezom nije zadirao u odluke Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) iz Strazbura, te da se nije bavio presudom Ustavnog suda u slučaju Komšić

 

 


Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, odgovorio je na pismo grupe evropskih poslanika poslano 14. oktobra povodom njegovog nametanja izmjena Izbornog zakona BiH. 

 

U tom pismu Schmidtu su upućene kritike zbog korištenja Bonskih ovlasti u tom smjeru. On je izjavio kako je 2. oktobra nametnuo izbornu reformu kako bi ojačao funkcionalnost i sposobnost institucija da ispune svoje demokratske i pravne obaveze.

 

Takvim potezom je, kako kaže, riješio dugotrajne probleme nefunkcioniranja institucija Federacije Bosne i Hercegovine.


- Ubijeđen sam da je funkcionalna Federacija od ključnog značaja kako bi se stvorio momentum koji bi vodio prema adekvatnoj saradnji između entiteta i državne vlade sposobne da provede reforme i napreduje na putu euro-atlantskih integracija, rekao je Schmidt.

 

Posebno je naglasio da svojim potezom nije zadirao u odluke Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) iz Strazbura, te da se nije bavio presudom Ustavnog suda u slučaju Komšić.


Istakao je da su to stvari kojima se moraju baviti domaći političari uz konstataciju da je za njega neprihvatljivo da je diskriminacija i dalje sastavni dio ustavnog okvira BiH, piše Politicki.ba.

 

Odbacio je optužbe da se svojom intervencijom u datom trenutku umiješao u  direktne izbore i da je time prekršio principe OSCE-a.

 

Poručio je da je ovlasti koristio samo za indirektne izbore - delegate u Federalni dom naroda i predsjednika i potpredsjednike entiteta FBiH, a slične stvari uradili su i njegovi prethodnici, visoki predstavnici koji su bili na poziciji 2002. godine (Wolfgang Petritsch op.p.) i 2018. (Valentin Inzko op. p.).

 

- Kako  BiH formira organe vlasti, tako se stvara vrijeme da domaće institucije pretoče namjere u konkretne akcije. Obzirom na brojne izazove pred BiH, od korupcije do neslaganja o teritorijalnom integritetu, BiH će biti potrebna stabilna podrška međunarodne zajednice. Funkcionalne institucije krucijalne su za sposobnost države da se dostigne uslove EU integracija i za to je potrebna naša jedinstvena podrška. 


Nedavno odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU stvara novi momentum u BiH. 

 

Stalna podrška Evropskog parlamenta i parlamenata država - ćlanica EU postaje sve bitnija u periodu pred nama kako bi se bh. vlasti ohrabrivale da provedu sveobuhvatne reforme, zaključio je Schmidt.

 

(Politicki.ba, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 54

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još