poziv za zvaničnu posjetu londonu

Konaković-Docherty: Podrška Ujedinjenog Kraljevstva integracijskim i reformskim procesima BiH

Front14.02.23, 09:48h

Konaković-Docherty: Podrška Ujedinjenog Kraljevstva integracijskim i reformskim procesima BiH
Konaković je izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, intenzivnim političkim dijalogom i sadržajnom saradnjom na brojnim područjima

 

 

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u ponedjeljak s ministrom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije i Sjeverne Irske Leom Dochertyjem s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, euroatlantskim integracijama, regionalnim odnosima, te globalnim sigurnosnim pitanjima, s naglaskom na rusku agresiju na Ukrajinu.

 

Konaković je izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, intenzivnim političkim dijalogom i sadržajnom saradnjom na brojnim područjima.

 

Posebno je naglasio značajnu podršku UK reformskim i integracijskim procesima u BiH, koja je izražena posebno nakon Brexita. Istaknuo je da nakon formiranja vlasti na državnom nivou BiH kreće u novu fazu s ubrzanim evropskim putom i ispunjavanjem 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

 

Izražavajući podršku euroatlantskim integracijama BiH, ministar Docherty je naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju podrške sigurnosti, stabilnosti, integritetu i prosperitetu u Bosni i Hercegovini. Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, najavio je nastavak projektnih aktivnosti u BiH.

 

Sagovornici su razgovarali i o ugovornim odnosima, viznoj liberalizaciji te regionalnoj suradnji, koja uz evropske integracije i suradnju sa NATO-om predstavlja vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine.

 

Docherty je pozvao Konakovića u zvaničnu posjetu Londonu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću iz MVP-a BiH. 

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još