VOJSKA PRIZNALA - PREVIDJELI SMO VAŽNU STVAR

Šta se zna o letećim objektima koje je oborio SAD? Jesu li vanzemaljci kao mogućnost (potpuno) isključeni?!

Front13.02.23, 19:22h

Šta se zna o letećim objektima koje je oborio SAD? Jesu li vanzemaljci kao mogućnost (potpuno) isključeni?!
General američkih zračnih snaga koji nadzire zračni prostor Sjeverne Amerike rekao je u nedjelju nakon niza obaranja neidentificiranih objekata da još ne isključuje vanzemaljce ili bilo koje drugo objašnjenje, oslanjajući se na američke obavještajne stručnjake

 

 

 

Nakon što je američka vlada prošle sedmice objavila da je flota kineskih špijunskih balona posljednjih godina nadlijetala Sjedinjene Američke Države, vojska je morala priznati očigledno – da su previdjeli važnu stvar.


Zašto?


Američka vojska prilagođavala je svoj radar posljednjih sedmica kako bi pronašla leteće objekte - uključujući balone - koji su manji, sporiji i drukčijeg oblika od neprijateljskih aviona i projektila koji su dugo zaokupljali Pentagon.


Rezultat je bio niz neviđenih obaranja misterioznih objekata - uključujući osmougaonu strukturu koju je u nedjelju srušio F-16 iznad jezera Huron - što je postavilo još uvijek neodgovorena pitanja o tome jesu li ovi fenomeni novi ili su postojali već neko vrijeme.


Američki zvaničnici priznaju da ih je teško pronaći, čak i za najsofisticiraniju vojsku na svijetu, piše Radio Slobodna Evropa.


"Ono što ih čini zaista teškim za otkrivanje i praćenje je njihova veličina i potencijalno oblik", rekao je general Glen VanHerck, šef američke komande za zračno-svemirsku odbranu (NORAD), opisujući ih kao "veoma male objekte koji proizvode vrlo, vrlo nizak radarski poprečni presjek".


Navodni kineski špijunski balon koji je preletio Sjedinjene Države ranije ovog mjeseca naveo je političare da kritiziraju američku vojske i predsjednika Joea Bidena jer ga nije oborio kada je prvi put ušao u američki zračni prostor.


Pentagon je saopćio da su proteklih godina zabilježena četiri prethodna kineska špijunska leta iznad Sjedinjenih Država.

 


Šta je sve oboreno i zašto je važno podešavanje radara?


Američki dužnosnici rekli su Reutersu da NORAD prilagođava filtere i algoritme koje koristi za ispitivanje radarskih podataka, čineći ih dovoljno osjetljivima da otkriju takve objekte - one čija sposobnost da ostanu u zraku, krećući se s vjetrom, zbunjuje američke dužnosnike.


Dužnosnici kažu da je ključna promjena bila u NORAD-ovim filtrima kako bi im se omogućilo detektiranje objekata koji se sporo kreću i na različitim visinama, ne navodeći detalje.


"Pomnije smo ispitivali naš zračni prostor na ovim visinama, uključujući i poboljšanje našeg radara", rekla je Melissa Dalton, pomoćnica ministra odbrane.


U petak je američki borbeni zrakoplov F-22 oborio neidentificirani objekt veličine malog automobila u blizini Deadhorsea na Aljasci.


A u subotu je još jedan F-22 oborio objekt koji je Kanada opisala kao sličan, ali znatno manji od kineskog špijunskog balona koji je američki projektil pogodio 4. februara u blizini obale Južne Karoline.


Posljednji objekt koji je oboren u nedjelju vjerovatno je doletio iz Montane do jezera Huron, gdje ga je F-16 oborio projektilom Sidewinder, istim oružjem korištenim protiv kineskog balona i neidentificiranih objekata. Svaki Sidewinder košta stotine hiljada dolara.


VanHerck je rekao da je vojska razmišljala o pucanju na objekte, ali to se smatralo preteškim s obzirom na male mete. Korištenje oružja također bi bilo opasnije za pilota, jer krhotine mogu lakše pogoditi zrakoplov koji puca iz blizine nego onaj koji lansira projektil iz daljine.


Rekao je i da su ostaci vjerovatno pali u kanadske vode.

 


Kina negira da je prvi balon korišten za nadzor i kaže da je to bila civilna istraživačka letjelica. Osudila je Sjedinjene Države što su ga srušile kod obale Južne Karoline.


Republikanci su kritizirali Bidenovu administraciju zbog postupanja s upadom navodnog kineskog špijunskog balona, rekavši da ga je trebalo srušiti mnogo ranije


Jesu li vanzemaljci kao mogućnost isključeni?


General američkih zračnih snaga koji nadzire zračni prostor Sjeverne Amerike rekao je u nedjelju nakon niza obaranja neidentificiranih objekata da još ne isključuje vanzemaljce ili bilo koje drugo objašnjenje, oslanjajući se na američke obavještajne stručnjake.


Upitan je li isključio izvanzemaljsko porijeklo za tri objekta u zraku koje su američki ratni avioni oborili, general Glen VanHerck je rekao: "Pustit ću obavještajnu zajednicu i protuobavještajnu zajednicu da to otkriju. Nisam isključio bilo što."


Nastavak teksta te šta kaže drugi američki odbrambeni dužnosnik, čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još