VIDEO/ dok gledamo užas iz turske i sirije

Kakva je sigurnost i kvalitet zgrada u Bosni i Hercegovini: Jesu li starije zgrade zaista i kvalitetnije?

Biznis Klub13.02.23, 10:42h

Kakva je sigurnost i kvalitet zgrada u Bosni i Hercegovini: Jesu li starije zgrade zaista i kvalitetnije?
Poštovanje zakona, dobra regulativa, dobri propisi, odgovorni projektanti. Samo tako možemo da gradimo objekte koji će biti bezbjedni u slučaju zemljotresa, poručuju stručnjaci

 

 


Dok gledamo potresne slike iz Turske i Sirije ponovo se otvara pitanje - kakva je sigurnost i kvalitet zgrada u Bosni i Hercegovini? Kako se gradilo nekad, a kako danas?


Građani su uglavnom mišljenja da su starije zgrade kvalitetnije i sigurnije. Ipak, kako dodaju, garancija za bezbjednost u situaciji zemljotresa ne postoji.


I nekad i sad - radi se po propisima, kaže za BHRT vlasnik preduzeća za projektovanje, građenje i inženjering Savo Lalović.


- Svi objekti prođu te faze kontrola, revizija i po tome se na neki način izvodi - ističe Lalović.


Shodno seizmičkom hazardu, stanje u Bosni i Hercegovini je zadovoljavajuće. Dostupni su i kvalitetniji građevinski materijali, gradnja je bolja, a poštuju se i međunarodni standardi, kažu u Zavodu za geologiju.


Vedad Demir, direktor Federalnog zavoda za geologiju kaže: 

 

- Sad možemo reći, sigurniji su objekti koji se grade u ovo vrijeme. Nekada čak postoji tendencija da se taj seizmički hazard prenaglasi kako bi se više ulagalo i tu je potrebno naći balans da se poštuju standardi zasnovani na naučnim principima.


Poštovanje zakona, dobra regulativa, dobri propisi, odgovorni projektanti. Samo tako možemo da gradimo objekte koji će biti bezbjedni u slučaju zemljotresa, poručuju stručnjaci.

 

Pogledajte prilog BHRT...

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još