VIDEO/ gdje je 'nestao' temelj

'Ne mogu da vjerujem, pogledajte ovo': Zemljotres iskrivio zgradu u Turskoj i otkrio glavni problem gradnje

Biznis Klub12.02.23, 18:24h

'Ne mogu da vjerujem, pogledajte ovo': Zemljotres iskrivio zgradu u Turskoj i otkrio glavni problem gradnje
Riječ je o stambenoj zgradi od pet spratova koja, iako nije srušena, više nije upotrebljiva za stanovanje

 

 

Iz Kahramanmaraša, koji je gotovo sravnjen sa zemljom nakon razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili Tursku, stižu nevjerovatne slike koje pokazuju nemar građevinara u istočnoj regiji ove zemlje.


Na video snimku koji je objavio turski medij "Sabah", a prenosi Oslobođenje, mogu se čuti dvojica muškaraca kako u nevjerici pokazuju na zgradu koja je nagnuta unazad jer nema temelj. Riječ je o stambenoj zgradi od pet spratova koja, iako nije srušena, više nije upotrebljiva za stanovanje.


Na snimku koji traje otprilike 40 sekundi čuju se muškarci koji komentarišu da zgrada nema nijednu pukotinu, kao ni razbijen prozor.


"Ne mogu da vjerujem, pogledajte ovo", kaže jedan od njih dok kamera prikazuje da je zgrada u suštini izgrađena na tlu bez potrebnih stubova i temelja.


Sagovornici "Sabaha" ističu da se radi o metodi gradnje po imenu "generalna podna obloga" koja je, međutim, urađena toliko površno da je dovela do toga da se tlo pretvori u tečnost i dovede do ovog zastrašujućeg efekta.


Prema riječima inženjera, ovaj snimak pokazuje potrebu za geotehničkim studijama, koje se obično sprovode samo kada su visoke zgrade u pitanju.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još